The Flash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Flash (også kjent som Lynet på norsk) er navnet på flere superhelter som figurerer i DC Comics' tegneserier. Alle har superfart som sin superevne. Den første, som hadde det sivile navnet Jay Garrick, ble skapt av forfatteren Gardner Fox og tegneren Harry Lampert i 1939 for den første utgaven av antologiheftet Flash Comics utgitt av All-American Publications, en av forløperne til DC Comics. The Flash var en av de mer populære superheltene i USA på 1940-tallet og var med i samtlige utgaver av Flash Comics frem til bladet ble nedlagt i 1949. Flash var også medlem av superheltgruppen Justice Society of America sammen med bl. a. Green Lantern, The Atom og Doctor Fate. Disse historiene stod på trykk i heftet All-Star Comics.

Den andre Flash (Barry Allen) ble skapt i 1956 av Robert Kanigher, John Broome og Carmine Infantino med Julius Schwartz som redaksjonelt ansvarlig. Denne versjonen av figuren var en kriminaltekniker som, etter å ha fått superevner, valgte seg navnet the Flash etter den originale tegneserien som han var en ivrig leser av. Den første historien stod på trykk i Showcase nr. 4 (1956). Serien ble en stor suksess og The Flash fikk et eget hefte i 1958. Denne versjonen av figuren ble i 1960 et prominent medlem av superheltgruppen Justice League, sammen med bl. a. Superman, Batman og Green Lantern. Denne versjonen av Flash utkom frem til 1985. Cary Bates og Ross Andru er blant de som arbeidet med denne versjonen av serien.

En historie som i særlig grad kom til å påvirke DCs øvrige superheltserier er "Flash of Two Worlds" av Gardner Fox og Carmine Infantino fra Flash nr. 123 (1961). Her ble konseptet med parallelle universer introdusert i DCs tegneserieunivers. I denne historien viser det seg at Barry Allen lever på Jord 1, mens Jay Garrick (som tidligere bare hadde vært en tegneseriefigur i Barry Allens verden) viser seg å leve på Jord 3. Siden ble Jord 3 og Jord 2 et sted der DC kunne la sine gamle superhelter fra 1930- og 40-tallet leve videre. Etterhvert ble det vanlig med relativt hyppige møter mellom helter fra Jord 1, 2 og Jord 3.

Den tredje figuren som har gått under navnet the Flash er Wally West. Han ble skapt av John Broome og Carmine Infantino i 1959. Han var opprinnelig kjent under navnet Kid Flash og var Barry Allens unge hjelper og medlem av gruppen Teen Titans. Da Barry Allen døde, i serien Crisis On Infinite Earths (Marv Wolfman, George Pérez 1985), overtok Wally rollen som The Flash. Med introduksjonen av den nye Flash, ble serien relansert av DC. Forfatter var Mike Baron og tegner var Jackson Guice. Andre tegnere og forfattere av versjonen av serien er William Messner-Loebs, Mark Waid, Brian Augustyn, Mark Millar, Scott Kolins og Geoff Johns.

The Flash har en rekke erkefiender, som samlet sett ofte benevnes som "the Rogues Gallery", bl . a. Captain Cold, Weather Wizard, Mirror Master og Captain Boomerang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]