Hopp til innhold

The Debt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Debt
Generell informasjon
GenreDramafilm[1]
Utgivelsesår2010
NasjonalitetUSA, Storbritannia
Lengde113 min.
SpråkEngelsk, tysk
Bak kamera
RegiJohn Madden[2][3][4][5] Rediger dette på Wikidata
ManusMatthew Vaughn, Jane Goldman, Peter Straughan Rediger dette på Wikidata
Basert på
The Debt Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Matthew Vaughn
MusikkThomas Newman Rediger dette på Wikidata
FotoBen Davis Rediger dette på Wikidata
KlippAlexander Berner Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeHelen Mirren,[6] Tom Wilkinson,[6] Ciarán Hinds,[7] Jessica Chastain,[3] Marton Csokas,[7] Sam Worthington,[6] Jesper Christensen,[7] Romi Aboulafia,[8] Alexander Jagsch,[8] Brigitte Kren[8] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapMarv Studios Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Focus Features
Netflix
Premiere(r)2010
22. september 2011 (Tyskland)[9]
Eksterne lenker

The Debt er en amerikansk dramafilm fra 2010, som er løst basert på en israelsk dramafilm fra 2007. Hovedrollene spilles av Helen Mirren, Sam Worthington, Jessica Chastain, Ciarán Hinds, Tom Wilkinson, Marton Csokas og Jesper Christensen.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

I 1965 reiser Mossad-agenten Rachel Singer (Jessica Chastain) til Øst-Berlin for å møte agentene David Peretz (Sam Worthington) og Stefan Gold (Marton Csokas). Deres oppdrag er å finne krigsforbryteren Dieter Vogel (Jesper Christensen), som var ansatt i en tysk konsentrasjonsleir under andre verdenskrig hvor han utførte medisinske eksperimenter på jøder. Deres oppdrag er å bringe ham til Israel, hvor han kan stilles for en domstol. Rachel og David later som de er et tysk ektepar, og Rachel bestiller en time ved Vogels gynekologi-klinikk. Både Stefan og David utvikler følelser for Rachel, som først viser sin interesse for David. Men hun ligger med Stefan kort tid etter at David refser hennes tilnærmelser. Rachel blir gravid med Stefans barn.

Under et møte med Vogel injiserer Rachel ham med et beroligende middel, og påstår overfor sykepleieren (som også er Vogels kone) at han har fått et hjerteinfarkt. Stefan og David kommer kledd som ambulansepersoale og tar den bevisstløse Vogel med seg i en falsk ambulanse, rett før den virkelige ambulansen kommer. Samme natt forsøker trioen å komme seg til en stengt jernbanelinje som mellom Øst- og Vest-Berlin. Men plutselig våkner Vogel og tuter med bilhornet i bilen hvor han blir holdt fanget. Dermed blir østtyske vakter klar over hvor de befinner seg. Agentene har ikke annet valg enn å ta Vogel med til en leilighet og planlegge en ny flukt. Agentene bytter på å overvåke Vogel, som prøver å skremme dem. Under sitt skift blir David rasende når Vogel snakker om jøder og deres mange svakheter. David slår ham gjentatte ganger, før han blir stoppet av Stefan.

Når Rachel skal holde øye med Vogel, kommer han seg løs og angriper henne. Dette gjør at Rachel sitter igjen med permanent arr i ansiktet. Vogel klarer å stikke av. I panikk og i håp om å redde ansikt – både for seg selv, og for Israel – overbeviser Stefan de andre om å lyve om hva som har skjedd. De finner på en historie hvor Rachel skjøt og drepte Vogel idet han forsøkte å flykte. De returnerer til Israel og blir utropt til nasjonalhelter for dette oppdraget. Under en fest i 1970 hjemme hos Rachel og Stefan (som nå er gift) sier Rachel at hun ikke er tilfreds med sitt nåværende liv. Stefan har alltid satt sin karriere og sosiale status foran henne. Samtidig er han fremdeles sint og bitter fordi hun egentlig ikke elsker ham, og fordi hun fremdeles har følelser for David. David innrømmer sin intensjon om å forlate Mossad og Israel, og han ber Rachel om å bli med ham. Rachel nekter å forlate datteren, som var et resultat av Rachel og Stefans tid sammen i Øst-Tyskland.

I 1997 blir Rachel (Helen Mirren) hedret av datteren Sarah under en fest i Tel Aviv. Sarah publiserte en bok basert oppdraget deres i 1965. David begår selvmord ved å gå rett ut i veien foran en kjørende lastebil. Under en middag etter datterens fest har Rachel en privat samtale med Stefan. Han sier at Vogel bor i Ukraina og snart skal intervjues av en lokal journalist. David hadde etterforsket mannen på Stefans forespørsel. Ifølge Stefan drepte David seg selv av frykt for at løgnen deres skulle komme for en dag. Rachel reiser til Kiev, hvor hun spionerer på journalisten og identifiserer sykehuset hvor Vogel visstnok skal oppholde seg. Hun kommer frem til rommet hans bare minutter før journalisten dukker opp.

Rachel oppdager at mannen som hevder å være Vogel er en bedrager, en senil gammel mann som innbiller seg ting. Rachel beskriver møtet med den gamle mannen til Stefan over telefon, og hun sier at hun ikke vil fortsette å lyve om oppdraget deres i 1965. Hun etterlater en beskjed til journalisten, før hun forlater sykehuset. Men plutselig får hun øye på den virkelige Vogel (nå i 80-årene) blant de andre pasientene, og hun følger etter ham til et forlatt område. Etter en konfrontasjon hvor Vogel stikker henne flere ganger med saks, dreper Rachel ham ved å stikke en sprøyte i ryggen hans. Idet hun halter vekk fra området, blir Rachels notat funnet og lest av journalisten. Den forteller hele sannheten om oppdraget, klar til å bli offentliggjort for verden.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ http://www.nytimes.com/2011/08/31/movies/debt-with-helen-mirren-review.html?smid=tw-nytimesmovies&seid=auto; besøksdato: 14. april 2016.
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt1226753/; besøksdato: 14. april 2016.
  3. ^ a b http://www.the-numbers.com/movie/Debt-The; besøksdato: 14. april 2016.
  4. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film595187.html; besøksdato: 14. april 2016.
  5. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=136044.html; besøksdato: 14. april 2016.
  6. ^ a b c http://www.metacritic.com/movie/the-debt; besøksdato: 14. april 2016.
  7. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt1226753/fullcredits; besøksdato: 14. april 2016.
  8. ^ a b c (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  9. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 20. august 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]