The Debt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Debt
The Debt
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 31. august 2011
Storbritannia 30. september 2011
Prod.landUSA USA
Lengde113 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørJohn Madden
ProdusentMatthew Vaughn
ManusforfatterJane Goldman
Peter Straughan
MusikkThomas Newman
Foran kamera
MedvirkendeHelen Mirren
Sam Worthington
Jessica Chastain
Tom Wilkinson
Annen informasjon
Budsjett$20 million
Prod.selskapMiramax
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Debt er en amerikansk dramafilm fra 2010, som er løst basert på en israelsk dramafilm fra 2007. Hovedrollene spilles av Helen Mirren, Sam Worthington, Jessica Chastain, Ciarán Hinds, Tom Wilkinson, Marton Csokas og Jesper Christensen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1965 reiser Mossad-agent Rachel Singer (Jessica Chastain) til Øst-Berlin for å møte agentene David Peretz (Sam Worthington) og Stefan Gold (Marton Csokas). Deres oppdrag er å finne krigsforbryteren Dieter Vogel (Jesper Christensen) som var ansatt i en tysk konsentrasjonsleir under andre verdenskrig hvor han utførte medisinske eksperimenter på jøder. Deres oppdrag er å bringe ham til Israel, hvor han kan stilles for en rettssak. Rachel og David later som de er ett tysk ektepar, og Rachel bestiller en time ved Vogel`s gynekologi-klinikk. Både Stefan og David utvikler følelser for Rachel, som først viser sin interesse for David. Men hun sover sammen med Stefan kort tid etter at David refser hennes tilnærmelser. Rachel blir gravid med Stefan`s barn.

Under et møte med Vogel injiserer Rachel ham med et beroligende middel, og påstår ovenfor sykepleieren (som også er Vogel`s kone) at han har fått hjerteinfarkt. Stefan og David kommer kledd som ambulanse-personell og tar den bevisstløse Vogel i en falsk ambulanse, rett før den virkelige ambulansen kommer. Samme natt forsøker trioen å komme seg til en stengt jernbane-linje som går mellom Øst- og Vest-Berlin. Men plutselig våkner Vogel og tuter med bilhornet i bilen hvor han blir holdt fanget. Dermed blir østtyske vakter klar over hvor de befinner seg. Agentene har ikke noe annet valg enn å ta Vogel med til en leilighet, og planlegge en ny flukt. Agentene bytter på å overvåke Vogel, som prøver å skremme dem. Under sitt skift, blir David rasende når Vogel snakker om jøder og deres mange svakheter. David slår ham gjentatte ganger, før han blir stoppet av Stefan.

Når Rachel skal holde øye med Vogel, kommer han seg løs og angriper henne. Dette gjør at Rachel sitter igjen med permanent arr i ansiktet. Vogel klarer å stikke av. I panikk og i håp om å redde ansikt - både for seg selv, og for Israel - overbeviser Stefan de andre om å lyve om hva som har skjedd. De finner på en historie hvor Rachel skjøt og drepte Vogel i det han forsøkte å flykte. De returnerer til Israel og blir utropt til nasjonalhelter for dette oppdraget. Under en fest i 1970, hjemme hos Rachel og Stefan (som nå er gift) sier Rachel at hun ikke tilfreds med sitt nåværende liv. Stefan har alltid satt sin karriere og sosiale status foran henne. Samtidig som han fremdeles er sint og bitter fordi hun egentlig ikke elsker ham, og fordi hun fremdeles har følelser for David. David innrømmer sin intensjon om å forlate Mossad og Israel, og han ber Rachel om å bli med ham. Rachel nekter å forlate datteren, som var et resultat av Rachel og Stefan`s tid sammen i Øst-Tyskland.

I 1997 blir Rachel (Helen Mirren) hedret av datteren Sarah under en fest i Tel Aviv. Sarah publiserte en bok basert oppdraget deres i 1965. David begår selvmord ved å gå rett ut i veien foran en kjørende lastebil. Under en middag etter datterens fest, har Rachel en privat samtale med Stefan. Han sier at Vogel bor i Ukraina, og snart skal intervjues av en lokal journalist. David hadde etterforsket mannen på Stefan`s forespørsel. Ifølge Stefan, drepte David seg selv av frykt for at løgnen deres skulle komme for dagen. Rachel reiser til Kiev, hvor hun spionerer på journalisten og identifiserer sykehuset hvor Vogel vissnok skal være. Hun kommer frem til rommet hans bare minutter før journalisten dukker opp.

Rachel oppdager at mannen som hevder å være Vogel er en bedrager, en senil gammel mann som innbiller seg ting. Rachel beskriver møtet med den gamle mannen til Stefan over telefon, og hun sier at hun ikke vil fortsette å lyve om oppdraget deres i 1965. Hun etterlater en beskjed til journalisten, før hun forlater sykehuset. Men plutselig får hun øye på den virkelige Vogel (nå i 80-årene) blant de andre pasientene, og hun følger etter ham til et forlatt område. Etter en konfrontasjon hvor Vogel stikker henne flere ganger med saks, dreper Rachel ham med å stikke en sprøyte i ryggen hans. I det hun halter vekk fra området, blir Rachel`s notat funnet og lest av journalisten. Den forteller hele sannheten om oppdraget, klar til å bli offentliggjort for verden.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]