The Crying Game

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

The Crying Game er en psykologisk og romantisk dramafilm fra 1992. Neil Jordan er regissør og manusforfatter. Filmen er egentlig en kunstfilm med et lavt budsjett, men ble kjent for et større publikum etter at den vant Oscar for beste originalmanus og flere Oscar-nominasjoner. Det er en av de mest ikoniske filmene med transkjønnethet som tematikk, og tematiserer også spørsmål som rase og nasjonalisme med Nord-Irland-konflikten som bakgrunn. Den første delen av filmen foregår i Nord-Irland, den andre delen i London.

Handling[rediger | rediger kilde]

The Crying Game handler om opplevelsene til figuren Fergus (Stephen Rea), et medlem av IRA, hans korte, men betydningsfulle møte med den svarte britiske soldaten Jody (Forest Whitaker), som har blitt tatt til fange av IRA og dør tidlig i filmen, og hans overraskende, romantiske forhold til Jodys kjæreste, Dil (Jaye Davidson), som Jody bad Fergus om å ta vare på. Han oppdager etterhvert at Dil er transkvinne. Til tross for sin overraskelse og ambivalente holdning fortsetter han å elske Dil. Sangen The Crying Game (både Boy Georges og Dave Berrys versjoner) spiller en sentral rolle i filmen.

Filmen var Jaye Davidsons (Dil) første filmrolle. Davidson ble ironisk nok nominert til Oscar for beste mannlige birolle (om rollen egentlig er en birolle er diskutabelt ettersom hun er filmens sentrale objekt), til tross for at han spiller en person som presenterer seg som kvinne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]