Elephant and Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°29′42″N 0°06′04″V


Elephant and Castle, ofte bare kalt Elephant, er et stort gatekryss i bydelen Southwark i den sørlige delen av London. A3 til Portsmouth og flere regionale veger går over Elephant and Castle, som fordeler og samler trafikken til og fra en stor del av byen. Like ved rundkjøringa ligger det store varehuset Elephant and Castle Shopping Centre med kontorblokka Hannibal House og ei stor boligblokk som kalles Metro Central Heights. I sentrum av rundkjøringa står monumentet i rustfritt stål over fysikeren Michael Faraday, som var født i nabolaget. Elephant og Castle har i stor grad erstatta det tradisjonelle navnet Newington på området omkring.

Navnet kommer fra vertshuset Elephant and Castle, som lå her tidligere. Hva som er opphavet til navnet, er noe usikkert. Én teori er at det er en forvanskning av «Infanta de Castilla», som i Spania er betegnelsen på kongens eldste datter. Navnet skulle da vise til den spanske prinsessa Katarina som var forlova med Henrik VIIIs eldre bror Arthur, som døde før han kunne bestige tronen og etterlot henne som enke. En annen forklaring er at området en gang tilhørte Londons knivmakerlaug, som førte en elefant og en borg i våpenskjoldet sitt.

Det foreligger planer for en omfattende rehabilitering av bygningsmassen på Elephant and Castle, der bl.a. riving av kjøpesenteret inngår.