Théoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Théoden
17. Konge av Rohan
Rasemann, Rohirrim
Andre navnEdny
Originalt navnThéoden
Født2948 tredje tideverv
Død15. mars 3019 T.T.
IntrodusertRingenes herre

I J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard er Théoden (2948-3019 tredje tideverv) den syttende kongen av Rohan. Théoden var den eneste sønnen til Thengel, og ble konge etter sin fars død i 2980. han snakket Sindarin og Vestrønt mer enn Rohirric, og sin ungdomstid tilbrakte han i Gondor.

Han hadde fire søstere, og den yngste av dem var Théodwyn, som bodde med han i Edoras. Hun var mor til Éomer og Éowyn, og etter at hun og hennes mann døde tok Théoden seg av dem som sine egne barn. Théoden hadde en sønn, Théodred, og hans kone Elfhild døde i barnefødselen. I en tidligere versjon av Tolkiens legendarium var det skrevet at Théoden også hadde en datter, Idis, men hun er tatt bort da hennes karakter ble overskygget av Éowyns.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Théoden er hentet fra det Anglosaksiske ordet þeoden (også stavet ðeoden), og det Norrøne ordet þjóðann, som begge betyr leder av folket (som i Konge).

I Tolkiens legendarium, er navnet Théoden et gammelengelsk oversettelse av det opprinnelige Rohirric Tûrac, et gammelt ord for konge, noe som viser innflytelsen fra det alviske ved ordet Tur (makt/herre), også brukt i Turgon og andre navn. Théodens sverd hadde navnet Herugrim.

Rolle i krigen om ringen[rediger | rediger kilde]

På den tiden da Krigen om ringen startet hadde Théoden allerede vært konge av Rohan i nesten 30 år, og begynte å bli gammel og trett. Han var misledet av sin hovedrådgiver Gríma Ormtunge, som i all hemmelighet jobbet for trollmannen Sarumann den Hvite; Gríma kan til og med ha forgiftet sin herre (Théoden). Théoden hadde også en trubadur ved navn Gleowin.

I de siste årene før krigen om ringen lot Théoden styre gli ut av sin kontroll, og Gríma Ormtunge ble altfor mektig. Rohan ble igjen plaget av orker og Dunnlendinger, som herjet etter vilje fra Sarumann, som styrte fra Jarnagard.

Da Théodens sønn, Théodred, ble dødelig såret i slaget ved Jarnavad mot Sarumanns orker, ble hans nevø Éomer den nye arvingen til Rohans trone siden Théoden bare hadde et barn. Éomer kom svært dårlig overens med Ormtunge, og siden Ormtunge i praksis styrte ble Éomer arrestert (i filmen er dette omgjort til at han blir landsforvist).

Da Gandalv og Aragorn (også Gimli og Legolas) kom til han i Meduseld avslo Théoden til å begynne med Gandalvs råd om å ri ut mot Sarumann, men etter at Gandalv helbreder han fra den tidlige alderdommen og sløvheten Sarumann har lagt på han, tar Théoden opp sitt sverd, setter fri Éomer, og rir ut med Rohans ryttere til slaget ved Helmsdjupet. Etter dette blir han kjent som Théoden Edny, den fornyede, siden han hadde kastet av seg Sarumanns trolldom.

Han ledet Rohirrim da de dro for å hjelpe Gondor i slaget på Pelennor-enga. I dette slaget ble han utfordret av Heksekongen av de ni Ringskrømtene, og døde da hans egen hest, Snømana, falt oppå han da den ble skremt av Rinskrømtets ridedyr. Han ble øyeblikkelig hevden av sin niese, Éowyn, og hobbiten Muntiadok Brennibukk, som begge hadde dratt til dette slaget i all hemmelighet.

Framstillinger utenom boka[rediger | rediger kilde]

I Ralph Bakshis animerte versjon av Ringenes herre i 1978, ble Théodens stemme spilt av Philip Stone. Théoden dukker også opp i Rankin/Bass' forsøk på å gjøre ferdig historien som ikke ble fullført av Bakshi i deres fjernsyns versjon av Atter en konge, men snakker ikke.

I BBC Radio 4 versjon av Ringenes herre i 1981, er Théodens død beskrevet i en sang i stedet for en vandlig drama. I denne versjonen har han stemmen til Jack May, kjent fra The Archers.

Peter Jacksons filmversjon av Ringenes herre: To tårn (2002) skiller seg fra Tolkiens egen historie fordi Théoden (spilt av Bernard Hill) faktisk blir halvveis besatt av Sarumann istedenfor bare å bli forrådet av Gríma. Han går etterpå til Helmsdjupet for å bringe folket sitt i sikkerhet, ikke for å gjøre motstand mot fienden som han gjør i boka. I Jacksons Atter en konge (2003) merker også Théoden at Éowyn er tilstede når han dør, mens i boka sier han bare farvel til Munti og vet ikke at Éowyn også er der.

Forgjenger:
 Thengel 
Konge av Rohan
(2980–3019 T.T.)
Etterfølger:
 Éomer Éadig