Hopp til innhold

Éomer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Éomer
18. konge av Rohan
RaseMann
Andre navnÉomer Hestemester
Originalt navnÉomer
FødtÅr 2991 i det tredje tideverv
DødÅr 63 i det fjerde tideverv
IntrodusertRingenes Herre

Éomer var en fiktiv person som forekommer i romanen Ringenes herre av J.R.R. Tolkien. Han var sønn av Éomund, og levde fra år 2991 i det tredje tideverv til år 63 i det fjerde tideverv. Navnet Éomer betyr på Rohirrims språk den hesteberømte. Han er nevøen til kong Théoden av Rohan, og mens Ringkrigen foregår er Éomer 3. marsk i Ryttermarken (Rohan). Hans søster Éowyn har også en rolle i Ringkrigen.

I den tiden da kong Théoden er påvirket av Sarumanns trolldom, blir Éomer satt i fangenskap,[a] fordi han gikk imot kongens rådgiver Gríma Ormtunge, og truer ham. Med stor hjelp av Gandalv blir Grimas forræderi oppdaget og Grima blir forvist. Théoden utnevner Éomer til 1. marsk og gjør det dermed også klart at det er han som arver tronen ved kongens død.

Éomer hadde et svard ved navn Gúthwinë, og med det kjempet han tappert i Slaget om Helmsdjupet og i slaget på Pelennor-enga, og trekker sammen med Aragorn Rohans ryttere med til Mordors svarte port (Morannon) for å utkjempe det endelige slag mot Sauron der, Slaget ved Morannon

Etter Théodens død ved Minas Tirith blir Éomer den 18. kongen av Rohan.

Rollen som Éomer blir i filmtrilogien Ringenes herre spilt av Karl Urban.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I filmene er dette forandret til at han har blitt landsforvist.
Forgjenger:
 Théoden 
Konge av Rohan
(3019 T.T.–63 F.T.)
Etterfølger:
 Elfwin 
Autoritetsdata