Stephen F. Austin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stephen F. Austin
Stephen f austin.jpg
Født 3. november 1793
Wythe County
Død 27. desember 1836 (43 år)
West Columbia
Gravlagt Texas State Cemetery
Utdannet ved Transylvania University
Nasjonalitet USA

Stephen F. Austin

Stephen Fuller Austin (født 3. november 1793 i Wythe County i Virginia, død 27. desember 1836 i Columbia - nå West Columbia - i Texas) er kjent som «Texas' far» (Father of Texas). Han ledet den anglo-amerikanske koloniseringen av regionen. Flere steder og skoler er oppkalt etter han, blant annet hovedstaden i Texas Austin og fylket Austin County.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Stephen F. Austin ble født i Virginia og vokste opp i Missouri. Da jan var 11 år gammel, sendte familien ham til Bacon Academy i Colchester i Connecticut og deretter til Transilvania University i Lexington i Kentucky, hvor han ble uteksaminert i 1810. Etterpå begynte Austin å studere juss og planla å bli advokat.

Politiker[rediger | rediger kilde]

I en alder av 21 år satt han i den lovgivende forsamling av Missouri Territory.

To uker før det første territoriale valget i 1820 erklærte Austin sitt kandidatur for kongressen. Denne erklæringen kom sent, noe som betydde at hans navn ikke var med på stemmeseddelen i to av de fem fylkene i delstaten, men han kom på andreplass blant de seks kandidatene. Senere ble han utnevnt til dommer.

Hans far Moses Austin hadde i 1820 bedt de spanske myndigheter om å få grunnlegge en koloni i Texas. Han kunne imislertid ikke virkeliggjøre planen før han døde av lungebetennelse. Så da gikk hans sønn Stephen inn for planen. Imens var i 1821 den meksikanske uavhengighetskrig avsluttet. Mexico var blitt uavhengig fra Spania, og Texas var blitt meksikansk. I 1823 gav de meksikanske myndigheter Austin rettigheter til et område som var befolket med ca. 300 amerikanske familier.

Austin ble innsatt som første utenriksminister da Texas ble utnevnt til republikk, men han satt bare i to måneder før hans tragiske død.

Austin døde av kraftig lungebetennelse på formiddagen den 27. desember 1836. Austin døde uten noen egne barn, og testamenterte sine eiendommer og eiendeler til sin søster, Emily Austin Perry.