Tetrapediini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tetrapediini
Nomenklatur
Tetrapediini
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieLangtungebier
GruppeApinae
Økologi
Antall arter: 29
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Tetrapediini er en gruppe av vepser som hører til familien Apidae. Disse biene lever bare i Sør-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnene i slekten Tetrapedia har kammer av stive børster på framføttenes første ledd, og en stor pollenkurv på bakbeina som ikke bare brukes til å samle inn pollen, men også oljer fra blomster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gruppen omfatter to slekter, som har et interessant forhold seg imellom. Slekten Tetrapedia er solitære bier som bygger reir av oljer og mudder i hull i treverk, for eksempel gamle billeganger. Coelioxoides er gjøkbier som snylter på Tetrapedia-artene. Tetrapedia-bien forsyner reiret med pollen og oljer, legger et stort egg der og forsegler cellen. Coelioxoides legger et lite egg i nylig forseglede celler. Gjøkbiens larve klekkes ganske raskt og spiser den første tiden på vertsbiens ennå uklekte egg, den vokser dermed svært fort. Når egget er spist opp, går den over til å leve av matlageret som var lagt opp for vertslarven.

Tetrapedia er en av flere grupper av søramerikanske bier som samler inn oljer fra blomster. En del tropiske planter bruker fettrike oljer, ikke nektar, som lokkemiddel for de bestøvende insektene. For biene er oljene ikke bare svært energirik føde for avkommet, de bruker den også til gjøre reiret vanntett.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen finnes bare i Sør-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Alves-dos-Santos, I., Melo, G.A.R. og Rozen, J.G. (2002) Biology and Immature Stages of the Bee Tribe Tetrapediini (Hymenoptera: Apidae). American Museum Novitates 3377: 1-45. [1]
  • Alves-dos-Santos, I., Naxara, S.R.C. og Patrício, E.F.L.R.A. (2006) Notes on the Morphology of Tetrapedia diversipes Klug, 1810 (Tetrapediini, Apidae), an oil-collecting Bee. Brazilian journal of morphological Science 23: 425-430. [2][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]