Tessaratomidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tessaratomidae
Tessaratoma papillosa, nymfe. Merk de framskytende framhjørnene på pronotum
Tessaratoma papillosa, nymfe. Merk de framskytende framhjørnene på pronotum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tessaratomidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Pentatomoidea, teger,
nebbmunner,
insekter
Antall arter: ca. 235
Habitat: på land
Utbredelse: tropiske områder over hele verden
Delgrupper:

Tessaratomidae tilhører gruppen Pentatomoidea, en undergruppe av tegene, en gruppe av nebbmunner. De har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever av plantesaft fra planter og trær. Disse store tegene lever bare i tropene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (10 – 30 mm), som oftest brede og noe flate teger. Hodet er påfallende lite sammenlignet med kroppen. Antennene består av fire ledd og kan være ganske lange. Pronotum er mye bredere enn langt, ofte med utover- eller framoverrettede, hornlignende utvekster. Scutellum er trekantet og mindre enn halvparten så langt som bakkroppen. Bakkroppens sider er ofte utvidete og stikker ut utenfor vingene. Beina er vanligvis korte, men kan være kraftige, krumme og utstyrt med pigger. Føttene har tre ledd. På farge er de ofte brunlige, grønne eller svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tessaratomidae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. En del grupper i denne familien har yngelpleie, hunnen bærer da med seg de unge nymfene på undersiden av bakkroppen. Noen arter kan gjøre noe skade i jord- og hagebruk, for eksempel Musgraveia sulciventris som er vanlig i sitrus-plantasjer i Australia og angriper nye skudd for å suge sevje.

Systematisk Inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rolston, L.H., Aalbu, P.L., Murray, M.J. og Rider, P.A.I. (1993) A Catalog of the Tessaratomidae of the World. Papua New Guinea Journal of Agriculture, Forestries and Fisheries 36: 36-108. [1]
  • Illustrated catalog of Tessaratomidae. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]