Terror i Bronx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Terror i Bronx
orig. Fuga dal Bronx
Nasjonalitet Italia Italia
Språk Italiensk
Sjanger Action - Science fiction
Regissør Enzo G. Castellari
Manus Tito Carpi (story)
Enzo G. Castellari
Produsent Fabrizio De Angelis
Medvirkende Mark Gregory
Henry Silva
Valeria D'Obici
Musikk Francesco De Masi
Sjeffotograf Blasco Giurato
Klipp Gianfranco Amicucci
Filmselskap Fulvia Film
Utgitt Tyskland 24. september 1982
Italia 1983
USA 1983
Frankrike 1984
Norge 1984 (video)
Lengde 89 min
Aldersgrense 18 år (video)
Forløper 1990: The Bronx Warriors
IMDb

Terror i Bronx (originaltittel: Fuga dal Bronx) er en italiensk science fiction- og actionfilm fra 1982 regissert av Enzo G. Castellari. Hovedrollene spilles av Mark Gregory og Henry Silva. Filmen er en oppfølger til 1990: The Bronx Warriors fra 1982.

Filmen er også kjent under disse titlene:

  • Bronx Warriors 2
  • Escape 2000
  • Escape from the Bronx (USA)

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til en nær fremtid: New York skal bli en ny og bedre by. Bydelen Bronx skal slettes med jorden og bygges opp til et fasjonabelt apartsmentsstrøk. Nåværende beboere blir lovet en ny plass i New Mexico. Noen vil ikke flytte, og prøver å slå tilbake. Entrepenørfirmaet har stengt av bydelen på grunn av "desinfisering av smittefaren", for at ingen skal se hva som virkelig skjer: Mennesker blir brent i hjel av flammekastere, de heldige blir bare skutt. Men i kloakken under Bronx holder det til en knallhard kjerne av mennesker som ledes av den karismatiske Trash (Mark Gregory). Unge kvinner og menn som er igjen av gatebandene i Bronx slår tilbake med alle midler, og da de kidnapper presidenten for entrepenørfirmaet bryter krigen ut. Alle våpen taes i bruk og ingen nåde vises. Opprørerne må kjempe mot den nådeløse og kyniske Floyd Wrangler (Henry Silva) og hans fotsoldater.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Terror i Bronx er en av en rekke italienske action- og sciencefiction-pregede fremtidsfilmer som ble lansert på 1980-tallet. Den hadde visse problemer med sensuren i flere land, men fremstår ikke som særskilt voldelig. Filmen har siden midten av 1990-tallet til en viss grad blitt assosiert med bregrepet Mystery Science Theater 3000 (MST3K), dvs. filmer innen sciencefiction-sjangeren som blir fremstilt som ufrivillig morsomme og som blir latterliggjort med et kommentatorspor når de sendes på TV.[1] Filmsiden The SF, Horror and Fantasy Film Review gir den middels kritikker og skriver blant annet at den er bedre enn sin forgjenger, men også at den har «et tåpelig» manus. Deres konklusjon er at den er svak på flere områder, men allikevel underholdende med mye action.[2] Filmen gjorde det kommersiellt svakt i USA og spilte inn knapt $1,5 millioner da den gikk på kino.[3] Tallene for resten av verden er ukjent.

Både denne og dens forgjenger har tydelig hentet en del inspirasjon fra den am. Escape from New York fra 1981, med Kurt Russell i hovedrollen.

Filmen gikk rett på video i Norge og ble i 1983/84 utgitt av OVC under tittelen Terror i Bronx.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Episode 705- Escape 2000». Mystery Science Theater 3000. 2001. Besøkt 16. mai 2008. «In this poorly and partially dubbed Italian film, squads of militia men in silver sauna suits ...» 
  2. ^ Scheib, Richard (1990). «BRONX WARRIORS II». The SF, Horror and Fantasy Film Review. Besøkt 16. mai 2008. «While not attaining to anywhere near high art, it at least proves entertaining» 
  3. ^ «Business Data for Fuga dal Bronx». IMDb. Besøkt 16. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]