Terror i Bronx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Terror i Bronx
orig. Fuga dal Bronx
Generell informasjon
SjangerAction / Science fiction
Prod.landItalia
Utgivelsesår1983
Lengde89 min.
SpråkItaliensk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegissørEnzo G. Castellari
ManusforfatterTito Carpi (story)
Enzo G. Castellari
ProdusentFabrizio De Angelis
KomponistFrancesco De Masi
SjeffotografBlasco Giurato
KlipperGianfranco Amicucci
Foran kamera
HovedrollerMark Gregory
Henry Silva
Annen informasjon
FilmselskapFulvia Film
Premiere(r)15. august 1983 (Italia)
2. september 1983 (USA)
1984 (Norge) (Video)
Eksterne lenker

Terror i Bronx (originaltittel: Fuga dal Bronx) er en italiensk science fiction- og actionfilm fra 1983 regissert av Enzo G. Castellari. Hovedrollene spilles av Mark Gregory og Henry Silva. Filmen er en oppfølger til 1990: The Bronx Warriors fra 1982.

Filmen er også kjent under titler som Bronx Warriors 2, Escape 2000 og Escape from the Bronx (USA).

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til en nær fremtid: New York skal bli en ny og bedre by. Bydelen The Bronx skal slettes med jorden og bygges opp til et fasjonabelt apartsmentsstrøk. Nåværende beboere blir lovet en ny plass i New Mexico. Noen vil ikke flytte, og prøver å slå tilbake. Entrepenørfirmaet har stengt av bydelen på grunn av «desinfisering av smittefaren», for at ingen skal se hva som virkelig skjer: Mennesker blir brent i hjel av flammekastere, de heldige blir bare skutt. Men i kloakken under Bronx holder det til en knallhard kjerne av mennesker som ledes av den karismatiske Trash (Mark Gregory). Unge kvinner og menn som er igjen av gatebandene i Bronx slår tilbake med alle midler, og da de kidnapper presidenten for entrepenørfirmaet bryter krigen ut. Alle våpen taes i bruk og ingen nåde vises. Opprørerne må kjempe mot den nådeløse og kyniske Floyd Wrangler (Henry Silva) og hans fotsoldater.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Terror i Bronx er en av en rekke italienske action- og science fiction-pregede fremtidsfilmer som ble lansert på 1980-tallet. Filmen har siden midten av 1990-tallet til en viss grad blitt assosiert med bregrepet Mystery Science Theater 3000 (MST3K), dvs. filmer innen sciencefiction-sjangeren som blir fremstilt som ufrivillig morsomme og som blir latterliggjort med et kommentatorspor når de sendes på TV.[1] Filmsiden The SF, Horror and Fantasy Film Review gir den middels kritikker og skriver blant annet at den er bedre enn sin forgjenger, men også at den har «et tåpelig» manus. Deres konklusjon er at den er svak på flere områder, men allikevel underholdende med mye action.[2]

Filmen innbrakte 1,5 millioner dollar på amerikanske kinoer.[3]

Både denne og dens forgjenger har tydelig hentet en del inspirasjon fra den am. Escape from New York fra 1981, med Kurt Russell i hovedrollen.

Filmen ble ikke satt opp på norske kinoer, men ble lansert på video av OVC i 1984 under tittelen Terror i Bronx.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Episode 705- Escape 2000». Mystery Science Theater 3000. 2001. Besøkt 16. mai 2008. «In this poorly and partially dubbed Italian film, squads of militia men in silver sauna suits ...» 
  2. ^ Scheib, Richard (1990). «BRONX WARRIORS II». The SF, Horror and Fantasy Film Review. Besøkt 16. mai 2008. «While not attaining to anywhere near high art, it at least proves entertaining» 
  3. ^ «Business Data for Fuga dal Bronx». IMDb. Besøkt 16. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]