Hopp til innhold

Temple Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Temple Church
OmrådeCity of London
PlasseringInner Temple
BispedømmeLondon bispedømme
Byggeår1185[1]
Arkitektur
Perioderomansk arkitektur
Beliggenhet
Kart
Temple Church
51°30′48″N 0°06′37″V
Temple Church, London, 2006

Temple Church er en middelalderkirke i bydelen Temple i London. Den ble oppført i siste halvdel av 1100-tallet. Kirken ble vigslet i jomfru Marias ære den 10. februar 1185 av Heraclius, daværende patriark av Jerusalem. Kirkens ble reist av Tempelridderne som til da hadde tilhold i High Holbourn, og som nå ble nytt hovedkvarter for ordenen i London. Den særegne runde formen på kirkens eldste del er karakteristisk for bygninger reist av tempelridderne. Formen skal minne om Den hellige gravs kirke i Jerusalem, som etter tradisjonen ble reist på stedet hvor Jesus ble gravlagt.

Kongelig mausoleum[rediger | rediger kilde]

Den britiske monarken på den tiden, Henrik III, likte kirken så godt at han planla å bli gravlagt i den. Som en konsekvens av dette ble deler av koret revet og et større ble reist. Det nye koret ble vigslet i 1240. Etter Henriks død fant man imidlertid ut at kongen hadde endret sitt testamente. Han ble gravlagt i Westminster Abbey.

Tempelriddere i gulvet[rediger | rediger kilde]

William Marshal, jarlen av Pembroke

Et annet særtrekk er at man finner flere tempelriddere gravlagt i gulvet. En av de viktigste er jarlen av Pembroke, William Marshal (ca. 1174–1219). Pembroke var nær venn av kong Johan av England og var med i forhandlingene omkring frihetsbrevet Magna Carta i 1215.

Tempelriddernes fall[rediger | rediger kilde]

Bare 50 år etter oppføringen ble tempelridderne utstøtt av Paven i Roma, og ordenen mistet alle sine privilegier. Kong Edward II overtok kontrollen av kirken og gav den til en annen orden; hospitallerordenen, den senere Malteserordenen.

Templekirken skifter eier[rediger | rediger kilde]

I 1540, under Henrik VIII, ble hospitallerordenen oppløst og dens eiendommer konfiskert i England. Henrik la kirken inn under kronen og utnevnte en prest til «Master of the Temple».

Restaurering[rediger | rediger kilde]

I 1841 ble kirken restaurert og både vegger og tak ble dekorert i en viktoriansk ny-gotisk stil. Ingenting av dette arbeidet eksisterer i dag, da kirken ble ødelagt av brannbomber under første verdenskrig.

Natt til 10. mai 1941 ble kirken igjen rammet av krig, og kirken ble hardt skadd. Taket i den runde delen ble ødelagt av brann sammen med resten av trevirket i kirken. Restaureringen etter andre verdenskrig tok tid, men den runde delen sto helt ferdig i november 1958.

Kirken i dag[rediger | rediger kilde]

Siden restaureringsarbeidene på 1950-tallet har kirken igjen funnet sin plass i Temples daglige virke, men den bortgjemte kirken har først etter Dan Browns bok Da Vinci-koden blitt berømt utenfor bydelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.historicengland.org.uk[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Joseph Robinson m.fl.: «Temple Church», Jarrold public., Norwich, 2003
  • Gyldendals reiseguider: «London», 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]