Temple Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Temple Church
Temple Church, Temple, London EC4.jpeg
Område City of LondonRediger på Wikidata
Plassering Inner TempleRediger på Wikidata
Bispedømme London bispedømmeRediger på Wikidata
Arkitektur
Periode Romansk arkitekturRediger på Wikidata
Beliggenhet

Temple Church
51°30′48″N 0°06′37″V
Temple Church, London, 2006

Temple Church er en middelalderkirke i bydelen Temple i London. Den ble oppført i siste halvdel av 1100-tallet. Kirken ble vigslet i jomfru Marias ære den 10. februar 1185 av Heraclius, daværende patriark av Jerusalem. Kirkens ble reist av Tempelridderne som til da hadde tilhold i High Holbourn, og som nå ble nytt hovedkvarter for ordenen i London. Den særegne runde formen på kirkens eldste del er karakteristisk for bygninger reist av tempelridderne. Formen skal minne om Den hellige gravs kirke i Jerusalem, som etter tradisjonen ble reist på stedet hvor Jesus ble gravlagt.

Kongelig mausoleum[rediger | rediger kilde]

Den britiske monarken på den tiden, Henrik III, likte kirken så godt at han planla å bli gravlagt i den. Som en konsekvens av dette ble deler av koret revet og et større ble reist. Det nye koret ble vigslet i 1240. Etter Henriks død fant man imidlertid ut at kongen hadde endret sitt testamente. Han ble gravlagt i Westminster Abbey.

Tempelriddere i gulvet[rediger | rediger kilde]

William Marshal, jarlen av Pembroke

Et annet særtrekk er at man finner flere tempelriddere gravlagt i gulvet. En av de viktigste er jarlen av Pembroke, William Marshal (ca. 1174–1219). Pembroke var nær venn av kong Johan av England og var med i forhandlingene omkring frihetsbrevet Magna Carta i 1215.

Tempelriddernes fall[rediger | rediger kilde]

Bare 50 år etter oppføringen ble tempelridderne utstøtt av Paven i Roma, og ordenen mistet alle sine privilegier. Kong Edward II overtok kontrollen av kirken og gav den til en annen orden; hospitallerordenen, den senere Malteserordenen.

Templekirken skifter eier[rediger | rediger kilde]

I 1540, under Henrik VIII, ble hospitallerordenen oppløst og dens eiendommer konfiskert i England. Henrik la kirken inn under kronen og utnevnte en prest til «Master of the Temple».

Restaurering[rediger | rediger kilde]

I 1841 ble kirken restaurert og både vegger og tak ble dekorert i en viktoriansk ny-gotisk stil. Ingenting av dette arbeidet eksisterer i dag, da kirken ble ødelagt av brannbomber under første verdenskrig.

Natt til 10. mai 1941 ble kirken igjen rammet av krig, og kirken ble hardt skadd. Taket i den runde delen ble ødelagt av brann sammen med resten av trevirket i kirken. Restaureringen etter andre verdenskrig tok tid, men den runde delen sto helt ferdig i november 1958.

Kirken i dag[rediger | rediger kilde]

Siden restaureringsarbeidene på 1950-tallet har kirken igjen funnet sin plass i Temples daglige virke, men den bortgjemte kirken har først etter Dan Browns bok Da Vinci-koden blitt berømt utenfor bydelen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Joseph Robinson m.fl.: «Temple Church», Jarrold public., Norwich, 2003
  • Gyldendals reiseguider: «London», 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]