Telemark Kammerorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
TKO Stavern 2006.jpg

Telemark Kammerorkester (TKO) er et prosjektbasert strykeensemble som har etablert en høy kunstnerisk profil. Orkestermedlemmene er alle profesjonelle strykere, mange av dem med tilknytning til musikklivet i Telemark. Besetningen varierer fra ni til femten musikere, avhengig av prosjektets art.

Helt fra starten i 1992 har Lars-Erik ter Jung vært orkesterets kunstneriske leder. Ved siden av å være en av Norges fremste fiolinister er han nå mer og mer aktiv som dirigent.

Orkesteret gjennomfører årlig to til fire konsertprosjekter i samarbeid med Telemarkkonsertar AS.

Repertoar[rediger | rediger kilde]

Repertoaret spenner fra det tradisjonelle klassiske til samtidsmusikk, med en viss vekt på musikk fra vår egen tid. Med utgangspunkt i Telemark har det vært naturlig å også trekke inn elementer av folkemusikk i enkelte prosjekter. Bestillingsverk av norske komponister er et særtrekk ved orkesterets virksomhet.

Telemark Kammerorkester har vært støttet av bla. Norsk kulturråd, Telemark fylkeskommune, Telemarkkonsertar AS, Telemark Musikkråd, Norsk Musikkfond, Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere.

«Nostos»[rediger | rediger kilde]

Telemark Kammerorkester har hittil gitt ut én CD – «Nostos».[1]

CD-en inneholder følgende verk:

  • «Nostos» – konsert for fiolin og strykere av Bjørn H. Kruse
  • «Omriss» – for 9 strykere og kor av Gisle Kverndokk, med tekst av Liv Holtskog.
  • «Nyslått» – konsert for 2 hardingfeler og strykere av Henrik Ødegaard

Sammen med Telemark Kammerorkester medvirket Per Anders Buen Garnås og Torgeir Straand som solisterhardingfele. Korpartiet ble sunget av kammerkoret Cor, under ledelse av Thorbjørn Dyrud. Innspillingene ble gjort i kirke med «Nostos» i januar 2003 og «Nyslått» og «Nyslått» i februar 2005.

Geir Inge Lotsberg var produsent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Omtaler[rediger | rediger kilde]