Teknologisk Institut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teknologisk Instituts hovedsete i Taastrup er tegnet av Vilhelm Wohlert

Teknologisk Institut er en dansk selveiende institusjon som har status som godkendt teknologisk serviceinstitut (GTS).

Formål og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Teknologisk Institut har som hovedformål å utvikle, anvende og formidle forsknings- og teknologibasert viten til gavn for det danske erhvervsliv. Det skjer blant annet gjennom utviklingsprosjekter i samarbeide med utdannelsesinstitusjoner i Danmark og utlandet, gjennom rådgivning og standardiseringer. Teknologisk Institut betrakter det som sin viktigste oppgave å sikre at ny viten og teknologi hurtig kan omsettes til verdi for kundene i form av nye eller forbedrede produkter, materialer, prosesser, metoder og organisasjonsformer. Instituttet samarbeider med eksisterende og nye virksomheter enkeltvis og i grupper om teknologisk og ledelses­messig fornyelse og effektivisering, såvel bredt som på avanserte områder.

Dansk Teknologisk Institut blev etablert i København i 1906 og fusjonerte siden med en rekke andre mindre institutter, blant annet Jysk Teknologisk Institut i 1990. Navnet var frem til 1999 Dansk Teknologisk Institut. Instituttets aktiviteter er oppdelt i divisjoner som beskjeftiger seg med en lang rekke områder innenfor blant annet byggeri, klima og energi, robot­teknologi, erhvervsutvikling, transport og logistikk, matvarer, slakteri­teknologi og landbruk m.v. Derutover har instituttet en stor kursaktivitet som henvender seg til såvel offentlige som private virksomheter. Dessuten eier Teknologisk Institut datterselskapet Danfysik ⅍, som utvikler og produserer høyteknologisk partikkel­akselerator­utstyr til anvendelse innenfor forskning, medisin og industri.

Instituttet fungerer på markedsvilkår, og finansieres således primært av de mere enn 12.000 unike virksomheter som bruker instituttet. En mindre del av omsetningen utgjøres dog av resultatkontrakter med Videnskabsministeriet. I 2018 omsatte Teknologisk Institut for 1.122 millioner kroner og hadde vel 1.100 ansatte (årsverk). Hovedkontoret er i Taastrup, mens det er avdelinger i Århus, Odense, Skejby og Sønder Stenderup ved Kolding. Teknologisk Institut har dessuten datterselskaper eller avdelinger i Sverige og Spania.

Dronning Margrethe er beskytter for instituttet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dronningen, Danske protektioner Arkivert 28. april 2019 hos Wayback Machine. Arkivert 2019-04-28 hos Wayback Machine på kongehuset.dk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Teknologisk Institut – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata