Taskeblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taskeblom
Nomenklatur
Ceanothus americanus
L.
Populærnavn
taskeblom
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppeblomsterplanter
Ordenroseordenen
Familietrollheggfamilien
SlektCeanothus
Økologi
Habitat: skog, prærie
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Taskeblom (Ceanothus americanus) er en løvfellende busk i trollheggfamilien som vokser i østlige Nord-Amerika.

Den blir 0,8–1,5 m høy. Stammene er opprette eller oppstigende og slår ikke rot i leddknutene. Bladene er eggformede til avlange, 30–100 mm lange og 15–64 mm brede. De har avrundet grunn, tannete rand og tre hovednerver fra basis. De hvite blomstene er samlet i en blomsterstand som er ende- eller sidestilt og 3–14 cm lang. Frukten er en 4–6 mm bred kapsel.

Taskeblomst er utbredt i østlige Nord-Amerika fra Minnesota, Michigan, Ontario og Québec i nord til Texas og Florida i sør. Busken vokser som undervegetasjon i furu- og eikeskog og på prærie. Andre arter i denne undervegetasjonen er krypberglyng, nebbhassel, søtmispel, einstape, stripelønn, kvitmaure og arter i bjørnebær- og roseslektene.

Bladene er blitt brukt som erstatning for te, og planten kalles derfor New Jersey tea i USA. Den blir dyrket i hager, men er lite hardfør i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Ceanothus americanus». Flora of North America. Besøkt 1. februar 2022. 
  • M. Coladonato (1993). «Ceanothus americanus». Fire Effects Information System, [Online]. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Rocky Mountain Research Station, Fire Sciences Laboratory. Besøkt 1. februar 2022. 
  • H. Petersen (1987). Hagestuer. Norsk utgave ved N. Skaarer. Cappelen. s. 12. ISBN 82-02-09192-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Vekstform