Tarjei Tvigyva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tarjei Tvigyva
Født1853Rediger på Wikidata
Død1926Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSpelemann
NasjonalitetNorge

Tarjei Tvigyva (født 1853, død 1926) var en spelemann fra Lårdal i Telemark.

Tarjei var barnebarn av Anne Lillegård som hadde vært en av de to viktigste kildene til Draumkvedet, slik balladen ble skrevet ned av Landstad. Han lærte å spille fele av Olav Bergland og Tarjei Midbø, og ble etterhvert anerkjent som bærer av mange særegne slåtter fra Lårdal. Han opplevde også Myllarguten i tidlige ungdomsår.

Tarjei var en mye brukt spelemann, og livnærte seg ellers som skomaker. Han ble etterhvert oppsøkt av yngre spelemenn fra hele Telemark, og kom til å lære bort til Lars Fykerud, som bodde hos ham og lærte seg spell i tre uker i strekk. Senere ble han oppsøkt av Torkjell Haugerud, som skattet spillestilen til Tarjei svært høyt. Også Jørgen Tjønnstaul og Olav Groven var innom og hentet spell hos Tarjei. Det fortelles at Olav Groven straks la ned fela en gang Tarjei kom innom på en dansefest, og ga fra seg fela til den eldre spelemannen. Olav satte seg deretter ned og lyttet intenst.

Før han døde, rakk Eivind Groven å skrive ned en rekke slåtter etter ham, som nå er best bevart i tradisjon etter Groven. Eivind Groven har også spilt inn flere av dem.