Jørgen Tjønnstaul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørgen Tjønnstaul
Født1. juli 1894[1][2]Rediger på Wikidata
Kviteseid[1]
Død22. apr. 1985[2]Rediger på Wikidata (90 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
FarOlav Tjønnstaul
NasjonalitetNorge
GravlagtRauland kirke[2]

Jørgen Olavson Tjønnstaul (18941985) var en spellemann fra Telemark.

Han var sønn av Olav Tjønnstaul og kona Ingebjørg og vokste opp med en eldre søster. Faren spilte hardingfele, og Jørgen tok ved fela tidlig. Da han var fire år, døde mora og søsteren, og Olav døde da Jørgen var 16.

Tjønnstaul var kjent som en fremragende dansespellemann, men også for villspel, det vil si at han diktet sammen på stående fot og spilte ulikt fra gang til gang.[trenger referanse] Alt i alt er det bare noen få slåtter som har festet seg etter ham, først og fremst Førnesbrunen.

Tjønnstaul hadde en evne til å skape på stedet som få kunne gjøre ham etter, og var kjent for gode historier, fortellerglede og treffende replikker.[trenger referanse] En replikk etter Tjønnstaul går slik: «Det finst ingen djævel, det er berre noko kvinnfolki hev funne på for å skræme konn».[trenger referanse]

Tjønnstaul var kanskje en av de mest karakteristiske spellemennene i sin generasjon, lett gjenkjennelig som han var, radmager og med et underlig blikk.[trenger referanse] Minnesmerket over ham finnes på Rauland.

Referanser[rediger | rediger kilde]