Hopp til innhold

Taiwan (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taiwan
Satellittbilde av Taiwan
Geografi
PlasseringStillehavet
Areal 35 801 km²
Lengde 394 kilometer
Bredde 144 kilometer
Høyeste punktYu Shan (3 952)
Administrasjon
LandTaiwans flagg Republikken Kina
ProvinsTaiwan
Største bosetningTaipei
Demografi
Befolkning23 000 000
Befolkningstetthet642,44 innb./km²
Posisjon
Kart
Taiwan
23°43′N 120°51′Ø

Taiwan[a] er en øy øst for det kinesiske fastland som utgjør størstedelen av Republikken Kina. Det tidligere navnet Formosa ble gitt av portugisiske sjøfarende. En person fra Taiwan kalles taiwaner.

Den mandelformede øya er på 36 000 kvadratkilometer. Den vestlige delen er en bred kystslette som gradvis stiger og går over til skogdekte platåer og den fjellkjeden som strekker seg fra nord til sør langs øyas lengderetning. De høyeste fjelltoppene når opp i rundt 4 000 meters høyde. Østenfor går det bratt nedover med kløfter og strie elver og strømmer ned til Stillehavet.

Befolkningen er på over 23 millioner, hvorav rundt 600 000 hører til den taiwanske urbefolkningen. Om lag halvparten av de sistnevnte folkegruppene har i løpet av 1900-tallet latt seg sinifisere i utstrakt grad; taler kinesisk og har overtatt kinesiske skikker. De øvrige rundt ti stammer holder fast på sine språk og skikker, selv om de også lærer kinesisk på skolen.

De første kinesiske innvandrere kom til Taiwan mellom 900-tallet og 1200-tallet; de var hakkaer (kèjiā). Andre kinesere kom senere, blant dem mange minnan-talende, det vil si kinesere fra den halvdelen av den fastlandskinesiske provinsen Fujian som ligger sør for elven Min. Disse kineserne bosatte seg i kystlandet, og kalles ofte Bwunshinlang for å skille dem fra de mange kinesere (kalt waishinlang) som strømmet over til øya i 1949/1950 og fremover for å flykte unna det kommunistiske regime som hadde etablert seg på fastlandet. Også Kinas nasjonalistregjering (Kuomintang), som hadde regjert hele Kina siden 1911, flyktet til Taiwan i 1949, etter at de var blitt slått av kommunistene i den kinesiske borgerkrig.

Taiwans industri er i hovedsak bygget opp siden 1960/70, og er i dag meget viktig for den internasjonale elektronikkindustrien. De største firmaene er meget kjent i vesten, selv om vi ofte ikke er klar over at de er fra Taiwan. Verdt å nevne er HTC (solgt til Google), Acer, Asus, BenQ mobiltelefoner/pad, Logitech tastaturer, UMC og TSMC semiconductors og Foxconn som produserer produkter for firmaer som Apple og Microsoft. Men, samtidig eier firmaer som japanske Sharp. Taiwanske firmaer produserer alle tenkelige produkter innen de fleste sektorer. En stor andel av Tesla-bilenes deler er for eksempel produsert i Taiwan.[1]

Historie fra 1600

[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1600-tallet slo handelsfolk fra Japan, Spania og Holland seg ned på forskjellige deler av øya. I 1642 ble nederlenderne enerådende, men de ble kastet ut tyve år etter av en kinesisk korsar fra Amoy, Koxinga (Zheng Changgong), som var lojal overfor det styrtede Ming-dynastiets etterfølgere som forsøkte å organisere seg til motstand og gjenerobring av det nå for det meste Qing-styrte Kina. I 1683 klarte Qing-dynastiet å overta makten, og regjerte nå Taiwan som en del av provinsen Fujian. Dette kom til opphør i 1895, da øya etter det kinesiske nederlaget under den første sino-japanske krig måtte avstå Taiwan til Japan i Shimonosekitraktaten.

De nye japanske makthavere knuste løsrivelsesbevegelsen der, som hadde som mål å etablere en selvstendig taiwansk stat. Taiwan ble en japansk provins.

Under Kairoavtalen av 1943 ble de allierte stater enige om at etter krigen måtte Japan gi opp kontroll av Taiwan. De sa ikke hvem som skulle få kontrollen. (Japan oppgav endelig alle formelle krav på området i 1952.)

Nasjonalistregjeringen (Kuomintang) ble til å begynne med hilst velkommen av den lokale taiwankinesiske befolkning. Styresettet vakte snart motstand, og i 1947 fulgte den såkalte 28. februar-hendelsen som endte med blodig undertrykkelse fra de nye makthaverne, og minst 20 000 døde.

Nasjonalistene styrte med militære unntakslover fra 1949 til 1987. Dette har antakelig vært med på styrke de separatistiske krefter innen den taiwanske opposisjon.

I 1949 klarte kommunistene under Maos ledelse å beseire Kuomintang på fastlandet i Kina, og deres leder, Jiang Jieshi (Chiang Kai-shek) flyktet til Taiwan. Her var han president for et nasjonalistisk styre fram til sin død. Siden 1949 har derfor Taiwan vært en motstandsbastion mot kommunistene. Kuomintangregjeringen og restene av nasjonalisthæren fra fastlandet administrerte Taiwan etter Sun Yat-sens «Folkets tre prinsipper».

En kombinasjon av gunstige omstendigheter muliggjorde rask økonomisk ekspansjon: en betydelig kapitalflukt fra Fastlands-Kina; amerikansk støtte, den avanserte infrastruktur som japanerne hadde bygd opp og etterlot seg, disiplinerte arbeidsvaner grunnlagt på konfutsianismens prinsipper, en meget vellykket landreform som ble gjennomført de første få årene etter Kuomintangregjeringen kom til makt, store utviklingsprosjekter som ble entusiastisk gjennomført av store deler av arbeidsstokken, og et nettverk av meget profesjonelle internasjonale kontakter, både politiske og kommersielle, og som er blitt opprettholdt selv etter Beijings diplomatiske seirer etter 1971.

Både Republikken Kina (som kontrollerer øya) og Folkerepublikken Kina hevder suverenitet over øya Taiwan. På Tross av at Taiwan ikke er på FNs offisielle liste over land i verden er Taiwan et velfungerende demokratisk land med to store politiske partier og noen små. Det er på grunn av den politisk situasjonen mellom Folkerepublikken Kina og Republikken Kina/Taiwan at Taiwan deltar i OL som Kinesisk Taipei og ikke har status som selvstendig stat i FN.

Taiwans historie

[rediger | rediger kilde]

Taiwan, tidligere kjent som Formosa, var i all hovedsak bosatt av taiwanske urfolk frem til den nederlandske koloniseringen i oppdagelsestiden på 1600-tallet. På samme tid immigrerte etniske kinesere, og Qing-dynastiet erobret Taiwan i 1683. Da Taiwan ble avstått til Japan i 1895, var flertallet i Taiwans befolkning han-kinesere gjennom herkomst eller assimilering. Den japanske kulturelle innflytelse på øya ble påtakelig under tiden frem til 1945, og er i dag noe av det som gjør folk fra at folk fra Taiwan oppleves svært forskjellig fra folk fra Kina innen for eksempel måten man gjør forretninger på.

Type nummerering
  1. ^ tradisjonelle kinesiske tegn: 臺灣 eller 台灣; forenklede: 台湾; pinyin: Táiwān; taiwansk hokkien: Tâi-oân/Tāi-oân, tidligere kjent i Vesten som Formosa etter det portugisiske: Ilha formosa, eller som det ble notert på latin på gamle kart: Formosa Insula, «vakker øy»

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Historien om hvordan dette samarbeidet kom til er beskrevet i denne artikkelen Arkivert 12. juni 2018 hos Wayback Machine..

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]