Tailtiu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tailtiu eller Tailltiu er navnet på en skikkelse i irsk mytologi, noen ganger omtalt som en gudinne og andre ganger framstilt som en historisk dronning. Stedet Telltown mellom Kells og Navan i grevskapet Meath i Irland var oppkalt etter henne.

Ifølge Lebor Gabála Érenn, et samling av irske myter og historier fra 1000-tallet, skal Tailtiu ha vært en spansk prinsesse som ble gift med Eochaid mac Eirc, den siste av de mytologiske Fir Bolg overkongene av Irland. Hun ble fostermor for den mytologiske gudeskikkelsen Lug.

Tailtiu festivalen[rediger | rediger kilde]

Lug skal ha innstiftet en årlig festival til hennes ære. Denne festivalen ble kalt Áenach Tailteann eller Taillten Fair, og feiret på Lammaskvelden (1. august). I middelalderen var det vanlig at par kunne inngå såkalte prøveekteskap på Tailtufestivalen, de skulle da være gyldige et år og en dag.

I tidlig kristen tid og i tidlig middelalder fungerte festivalen også som en samling for de fremste mennene innenfor klan-dynastiet Uí Néill. Festivalen nevnes i de irske annalene i forbindelse med år hvor den ikke ble avholdt, eller når den ble gjenopptatt etter lengre tids avbrekk. Dette er historisk interessant, fordi en avlysning av festivalen blir regnet som et sikkert tegn på at det var ufred innad i Uí Néill, og at herredømmet til den som hadde tittelen konge av Tara var omstridt.

Tailtu festivalen ble feiret så sent som på 1700-tallet. Festivalen ble forsøkt gjeninnført en periode på 1900-tallet under navnet Telltown games.

Litteratur[rediger | rediger kilde]