Tadeusz Borowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tadeusz Borowski
Tadeusz Borowski.jpg
Født12. november 1922
Zjytomyr
Død3. juli 1951 (28 år)
Warszawa
Gravlagt Cmentarz Wojskowy na Powązkach
Utdannet ved Universitetet i Warszawa
Beskjeftigelse forfatter, journalist
Parti Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Nasjonalitet Polen
Utmerkelser Ordenen Polonia Restituta
Sjangerdikt, noveller
PåvirketImre Kertész
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tadeusz Borowski (IPA: [taˈdɛuʂ bɔˈrɔfskʲi], født 12. november 1922 i Zjytomyr i Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk, død 1. juli 1951 i Warszawa i Polen) var en polsk forfatter og journalist.

I 1926 ble Tadeusz' far, hvis bokhandel ble nasjonalisert av kommunistene, sendt til en leir i Gulag-systemet i Karelen fordi han hadde vært medlem av en polsk militær organisasjon under første verdenskrig. Under den kommunistiske kollektiviseringen ble Borowskis mor deportert til en bosetning på kysten av Sibir i 1930. I løpet av denne tiden bodde Tadeusz sammen med en tante. I 1932 ble Borowski og broren hans sendt fra Sovjetunionen til Polen takket være det polske Røde Kors. De bosatte seg deretter i Warszawa. Deres far ble løslatt i en fangeutveksling i bytte mot kommunister som satt arrestert i Polen, og deres mor ble løslatt i 1934.

I 1940 avsluttet Borowski sin videregående utdannelse i det tyskokkuperte Polen. Deretter studerte han litteratur og språk ved Universitetet i Warszawa. Han arbeidet også i flere hemmelige aviser, og publiserte sine dikt og korte romaner i en avis, samtidig som han arbeidet i en lagerbygning som nattevakt. I Warszawa bodde han sammen med sin forlovede, Maria. Etter at Maria ikke kom hjem en natt i februar 1943, mistenke Borowski at hun hadde blitt arrestert. Snarere enn å holde seg borte fra deres vanlige møteplasser, gikk han rett i en felle satt opp av Gestapo. Han ble pågrepet, satt i fengsel, og deretter transportert videre til Auschwitz

Borowski ble tvunget til slavearbeid under svært tøffe forhold. Han skrev om fangenskapet i sitt senere forfatterskap. I 1944 ble Borowski transportert fra Auschwitz til Dachau, som ble frigjort av amerikanske styrker den 1. mai 1945. Han var tilbake i Polen den 31. mai 1946. Hans forlovede, som hadde overlevd de tyske konsentrasjonsleirene og utvandret til Sverige, returnerte til Polen i slutten av 1946, og de giftet seg i desember 1946. Sommeren 1949 jobbet Borowski i Berlin, før han kom til Warszawa ett år senere og hadde en utenomekteskapelig affære med en ung jente. Kort tid senere ble en nær venn av ham fengslet og torturert av kommunistene. Borowski begikk selvmord i en alder av 28 år ved å puste inn gass fra en gasskomfyr. Han begikk selvmord den 1. juli 1951, tre dager etter at hans kone hadde født ham en datter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Borowski, Tadeusz (1976). This way for the gas, ladies and gentlemen (engelsk). New York: Penguin Books. ISBN 0-14-018624-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]