Tachyporus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tachyporus
Tachyporus obtusus
Tachyporus obtusus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tachyporus
Gravenhorst, 1802
Norsk(e) navn:
Hører til: Tachyporinae, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 87, 17 arter funnet i Norge, 26 i Europa
Habitat:
Utbredelse: Holarktis, Afrika, Australia
Delgrupper:

Tachyporus er en gruppe (slekt) av biller som hører til underfamilien Tachyporinae i den store familien kortvinger (Staphylinidae). De er små, glatte og blanke, ofte broket fargede biller med et stort og bredt brystskjold (pronotum) og et forholdsvis lite, rundt hode.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 3-5 millimeter), nokså brede, blanke og glatte kortvinger. På farge er de gjerne helt eller delvis gul- eller rødaktige, ofte med svarte partier. Hodet er lite og noe nedbøyd, ofte svart, uten punktøyne og med forholdsvis små fasettøyne. Antennene er forholdsvis lange og tynne. Brystskjoldet (pronotum) er stort og bredt, glatt og hvelvet, gjerne med noen børster ved framkanten. Dekkvingene er forholdsvis korte, med noen kraftige, oppstående børster langs innerkanten (sømmen). Bakkroppen er temmelig kort kjegleformet, på sidene med påfallende lange og kraftige børster – slik skiller slekten seg fra den ellers nokså lignende slekten Mycetoporus.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tachyporus-artene er blant annet å finne på skogbunnen. De kan finnes i mange forskjellige miljøer, blant annet ved åtsler, gjødsel og sopp. Som de fleste kortvinger er de rovdyr. De flyr godt.

Systematisk oversikt / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea (2011) Fauna Europaea Web Service Version 2.4. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]