Nancy Drew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen fra 2007, se Frøken detektiv – Nancy Drew

Amatørdetektiven Nancy Drew er hovedpersonen i en bokserie for barn og unge, skrevet av flere ulike forfattere og utgitt fra 1930 under pseudonymet Carolyn Keene, i regi av den amerikanske forleggeren Edward Stratemeyer. De første bøkene med Nancy Drew ble oversatt til norsk i 1941, men ble mest populær fra 1950-årene og utover.

Hovedpersonene[rediger | rediger kilde]

Fra 1930 til 1940 ble Nancy Drew introdusert som den 16 år gamle datteren til advokaten Carson Drew. I de første historiene døde Nancys mor da hun var 10 år gammel, men i senere historier ble dette endret til 3 år.

Sammen med Nancy og faren bor husholdersken Hanna Gruen (Hannah i høyere nummer), som nesten er en slags reservemor for Nancy. Nancy har to gode venner som er med i historiene hele tiden – kusinene Bess Marvin og George Fayne. I de aller tidligste bøkene, og i noen senere historier, er også venninnen Helen Corning med. I bok nr. 7 introduseres dessuten Ned Nickerson, som blir Nancys kjæreste.

I begynnelsen av 1940-årene, rundt bok nr. 18, begynner Nancys alder gradvis å endre seg fra 16 til 18 år. Samtidig endres Nancy personlighet fra den litt frekke og ville tenåringen som bl.a bryter fartsgrensene og er uhøflig mot voksne, til den mer avslappede jenta som slutter å presse grenser for hva som kan sette henne selv og vennene i fare. I 1950-årene begynner Nancy å reise lengre bort fra hjemstedet River Heights for å løse sine mysterier – inkludert internasjonale destinasjoner som Frankrike, Peru, Colombia, Skottland, Italia, Hongkong og Afrika. På omtrent samme tidspunkt får også venninnene George og Bess sine egne kjærester – Burt Eddleton og Dave Evans, begge kompiser av Ned Nickerson.

Frøken detektiv og mysteriet Carolyn Keene[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske forlagsmannen Edward Stratemeyer, grunnlegger av Stratemeyer-syndikatet, la i 1929 fram for forlaget Grosset & Dunlap den første skissen til det som skulle bli Nancy Drew-bøkene. Stratemeyers første skisse, en og en halv side langt, inneholdt en beskrivelse av persongalleriet og et kort resyme for tre bøker. På dette tidspunktet bar heltinnen navnet Stella Strong. Grosset & Dunlap kjøpte ideen, men likte ikke navnet. Fra en liste alternative navn foreslått av Stratemeyer valgte forlaget «Nan Drew», og forlenget det til Nancy Drew.[1]

Oppdraget med å skrive de første tre bøkene i serien ble gitt til journalisten og barnebokforfatteren Mildred Augustine (senere gift som Mildred Wirt). Hun hadde tidligere skrevet flere bøker i syndikatets Ruth Fielding-serie. Den avtalte lønnen var et engangshonoar på 125 dollar per manuskript. I tillegg måtte hun, i tråd med syndikatets standardkontrakt, fraskrive seg alle rettigheter til bøkene og persongalleriet samt underskrive på at hun aldri skulle røpe at hun var bøkenes forfatter. Syndikatets royalty fra Grosset & Dunlap ble satt til 2 cent per solgt eksemplar.[2] Bøkene ble utgitt under forfatternavnet Carolyn Keene; Stratemeyers opprinnelige forslag til pseudonym var Louise Keene.

Den første Carolyn Keene[rediger | rediger kilde]

Den første boken i serien, The Secret of the Old Clock, ble utgitt 28. april 1930. 10. mai samme år døde Edward Stratemeyer av lungebetennelse.[3] Syndikatet ble overtatt av hans døtre Harriet, gift Adams, og Edna. Mildred Augustine fortsatte å skrive Nancy Drew og andre seriebøker for Stratemeyer-syndikatet i ett år til, inntil et spørsmål om honorarer førte til at de skilte lag etter syv bøker i 1931. På grunn av dårligere boksalg under den store depresjonen reduserte syndikatet forfatterhonorarene med 25 dollar, hvilket Augustine ikke kunne akseptere. Hun fikk da allerede bedre betalt for bøker forfattet under eget navn enn det Stratemeyer-syndikatet betalte.[4]

De neste bøkene – Nancy's Mysterious Letter, The Sign of the Twisted Candles og The Password to Larkspur – ble forfattet av Walther Karig, som allerede arbeidet på andre serier for syndikatet. Fra bok nummer 11 var Augustine imidlertid tilbake i rollen som Carolyn Keene.[5] Også hun hadde blitt merket av depresjonen, som nå rammet forlagsbransjen med full kraft. Allerede i 1932 hadde Augustine måttet svare positivt på en forespørsel om å fortsette sitt arbeide på Ruth Fielding-serien for 100 dollar per manus. Da hun i 1934 igjen overtok arbeidet med Nancy Drew var honoraret sunket til 85 dollar per manus.

I 1937 «avslørte» fagtidsskriftet Publishers Weekly at forfatteren av Nancy Drew-bøkene og personen bak pseudonymet Carolyn Keene var Walther Karig. Nyheten, som vakte stor oppmerksomhet, skyldtes sannsynligvis en misforståelse: Library of Congress hadde kreditert ham hele serien på bakgrunn av et krav om kreditering fra Karig som angivelig egentlig gjaldt bare hans egne bidrag.

Forholdet mellom Augustine og syndikatet var variabelt: Stratemeyer-søstrene leverte fra 1934 stadig lengre og mer detaljerte disposisjoner for bøkene, og gjorde til tider omfattede omskrivninger. Augustine ga tidvis uttrykk for at hun følte dette som noe av en tvangstrøye. Syndikatets ledere var på sin side frustrert over det de oppfattet som Augustines egenrådighet.

Hennes siste Nancy Drew ble seriens bok nummer 30, The Clue of the Velvet Mask utgitt i 1953. Etter dette tidspunktet sluttet syndikatet å bruke eksterne forfattere, bøkene ble heretter skrevet «inhouse». Skrivingen av Nancy Drew-bøkene ble overtatt av Harriet Adams personlig.

Revisjoner i 1958[rediger | rediger kilde]

I 1958 forlangte Grosset & Dunlap en omfattende omskriving av de allerede utgitte bøkene i Nancy Drew-serien. Tilsvarende krav ble stilt til Hardy-guttene, en annen av Stratemeyer-syndikatets bokserier.

Omskrivingen skulle omfatte de første 34 bøkene i serien, og de nye retningslinjene skulle gjøres gjeldende for bøker forfattet etter dette tidspunktet. Nancys alder ble endret fra 16 til 18, hun ble mindre fandenivoldsk, alle referanser til lovbrudd og opposisjon mot autoritetsfigurer ble fjernet (den tidligere Nancy kunne hvis nødvendig narre dumme politifolk, underslå bevismateriale eller ty til andre knep når hun synes etterforskningen krevde det). Omtale av våpen, drukkenskap eller andre forhold som ble oppfattet som pedagogisk uønskede i USA i 1950-årene skulle fjernes. Bøkene ble vesentlig forkortet, ifølge enkelte kritikere i en slik grad at de ble usammenhengende.[6]

Nancy Drew-bøkene fikk et uventet salgsmessig oppsving fra siste halvdel av 1960-årene. Serielitteratur for barn var i USA inne i en nedadgående trend som hadde startet på sent femti-tall, men i 1971 solgte Nancy Drew fremdeles en million bøker i året. Salgstallene fortsatte å stige utover i 1970-årene. For første gang ble Nancy Drew omtalt som pop-ikon. Noe overraskende ble hun også omfavnet av deler av kvinnebevegelsen.

Siden midten av sekstitallet hadde syndikatet lettet på sløret omkring de mystiske pseudonymene Carolyn Keene, Franklin W. Dickson (Hardy-guttene) med flere. Men i stedet for å liste alle ghostwritere som hadde vært involvert i prosjektene, ble det nå dannet en myte om at Harriet Adams alene hadde forfattet seriene. På et nivå kan det virke som om hun selv begynte å tro på denne fiksjonen. I intervjuer omtalte hun Nancy Drew som «min datter», hun refererte til seg selv som den virkelige Carolyn Keene og ble omtalt som «Amerikas hardest arbeidende bestemor».[7] Etter søsterens død i 1974 ledet Harriet Stratemeyer-syndikatet alene. Syndikatet, som på høyden hadde administrert et stort antall serier og ghostwriters, var nå redusert til å produsere seriene Nancy Drew, Hardyguttene, Bobseybarna og Dana Girls. Skrivingen ble utført av Harriet med hjelp av tre assistenter.

Etter lang tids uenighet om royalties mellom Stratenmeyer-syndikatet og forlaget Grosset & Dunlap, tegnet syndikatet i 1980 en kontrakt med Simon & Schuster som ga dem retten til framtidige bøker i seriene Nancy Drew, Hardyguttene og Bobseybarna. Grosset & Dunlap svarte med å saksøke syndikatet for kontaktbrudd og brudd på kopirettigheter. Rettssaken ble avgjort til syndikatet og Simon & Schusters fordel, men under prosedyren ble Mildred Wirt, nå Mildred Wirt Benson, ført som vitne. Hennes vitnemål klargjorde at det ikke hadde vært en, men to Carolyn Keene – pluss noen «innimellom».

Nye serier fra 1980-årene av[rediger | rediger kilde]

Harriet Adams døde 27. mars 1982. Mildred Wirt Benson overtok i pressens øyne hennes plass som den virkelige Carolyn Keene fram til hun døde 29. mai 2002. Simon & Schuster utvidet Nancy Drew-konseptet med flere spin-off-serier av vekslende varighet: Nancy Drew Files (1986–1997, 124 bøker), for noe eldre lesere med mer vekt på romantikk; Nancy Drew Notebooks (1999–2005, 69 bøker), hvor Nancy er i åtteårsalderen; Nancy Drew on Campus (1995–1998, 25 bøker), hvor hun har forlatt River Heights for å studere ved Wilder University og Nancy Drew Girl Detective (2004–2012, 47 bøker)[8]. Den lengstlevende av de nye seriene, Nancy Drew Files, varte i ti år. Men ingen av dem utkonkurrerte de opprinnelige bøkene, som ved århundreskiftet fremdeles kunne vise til gode salgstall.

Det har blitt laget flere filmer basert på bokserien. Den første, Nancy Drew: Detective, kom i desember 1930. I den opptrådte Bonita Granville i rollen som Nancy, og Frøken detektiv – Nancy Drew som er den nyeste hadde premiere i 2007. I denne spilte Emma Roberts hovedrollen.

Bøkene i Norge[rediger | rediger kilde]

Norge var det første landet som publiserte oversettelser av Nancy Drew-bøkene.[9] Forlaget N.W. Damm & Søn var de første til å utgi serien på norsk, under navnet Frøken Detektiv. Originaltittelen var Nancy Drew Mystery Stories. Damm gav ut 26 av de 56 originale historiene. Deretter skaffet Forlagshuset A/S seg rettighetene til de senere historiene. Fra bok nr. 27 ble serien omdøpt til Detektiv Nancy Drew. Forlagshuset laget også nye versjoner av fire av de originale bøkene utgitt av Damm, der handlingene var fullstendig endret – dette var bok nr. 5 Frøken Detektiv i Arizona, nr. 11 Frøken Detektiv og tvillingsaken, nr. 12 Frøken Detektiv drar nordover og nr. 20 Frøken Detektiv og det mosegrodde huset (nr. 18 i USA). De nye versjonene var nr. 45 Detektiv Nancy Drew og mysteriet med spøkelseshesten (nr. 5), nr. 47 Detektiv Nancy Drew og de falske grammofonplater (nr.11), nr. 51 Detektiv Nancy Drew møter spionligaen (nr.20), og nr. 53 Detektiv Nancy Drew og det hemmelige budskap (nr. 12) – og dermed ble disse en del av den norske serien med originale historier, bestående av 60 bøker.

Etter bok 60, gav Forlagshuset ut 30 nye oversettelser i serien Detektiv Nancy Drew. I tillegg gav de ut miniserien Spøkelseshistorier 1 og 2. Det finnes mer enn 80 bøker til på originalspråket som ikke er oversatt til norsk.

I 1980-årene kom en ny og moderne serie med Nancy Drew til Norge – Denne ble kalt Nancy Drew tar saken. På opprinnelsesspråket het denne Nancy Drew Files. Serien bestod av 11 bøker. Men forlaget hadde gjort en feil, og tok i den nye serien med en historie som på originalspråket tilhørte den klassiske serien – bok nr. 7 Skrik i Natten. Forlaget hadde også gitt ut tre bøker som opprinnelig hørte til Nancy Drew Files-serien i deres tidligere serie Detektiv Nancy Drew. Dette var bok nr. 87, 89 og 90 – Hemmeligheten i Tårnet, Med bombe i lasten og Dødelige forbindelser.

Frøken Detektiv[rediger | rediger kilde]

Publiseringsår er angitt i parentes.[10]

 • 01. Frøken Detektiv (The secret of the Old Clock) (1941)
 • 02. Frøken Detektiv på spøkelsesjakt (The Hidden Staircase) (1941)
 • 03. Frøken Detektiv betaler gjelden sin (The bungalow mystery) (1941)
 • 04. Frøken Detektiv møter «Trekanten» (The mystery at Lilac Inn) (1941)
 • 05. Frøken Detektiv i Arizona (The secret at Shadow Ranch) (1941)
 • 06. Frøken Detektiv og slangekolonien (The Secret at Red Gate Farm) (1941)
 • 07. Frøken Detektiv på ferde igjen (The Clue in the Diary) (1942)
 • 08. Frøken Detektiv løser en dobbelt oppgave (Nancy's Mysterious Letter) (1942)
 • 09. Frøken Detektiv og tårnet med de vridde lys (The Sign of the Twisted Candles) (1947)
 • 10. Frøken Detektiv finner løsenet (The Password to Larkspur Lane) (1947)

De første 10 bøkene i serien hadde originalt denne rekkefølgen før og rett etter andre verdenskrig. Men etter krigen ble det kluss i rekkefølgen da bøkene ble trykket opp på ny og fikk nummerering på bremmen. Da ble rekkefølgen:

 • 01. Frøken Detektiv[11] (The secret of the Old Clock) (1941)
 • 02. Frøken Detektiv på spøkelsesjakt (The Hidden Staircase) (1941)
 • 03. Frøken Detektiv betaler gjelden sin (The bungalow mystery) (1941)
 • 04. Frøken Detektiv møter «Trekanten» (The mystery at Lilac Inn) (1941)
 • 05. Frøken Detektiv i Arizona (The secret at Shadow Ranch) (1941)
 • 06. Frøken Detektiv på ferde igjen (The Clue in the Diary) (1942)
 • 07. Frøken Detektiv og slangekolonien (The Secret at Red Gate Farm) (1941)
 • 08. Frøken Detektiv og tårnet med de vridde lys (The Sign of the Twisted Candles) (1947)
 • 09. Frøken Detektiv finner løsenet (The Password to Larkspur Lane) (1947)
 • 10. Frøken Detektiv løser en dobbelt oppgave (Nancy's Mysterious Letter) (1942)
 • 11. Frøken Detektiv og tvillingsaken (The Clue to the Broken Locket) (1947)
 • 12. Frøken Detektiv drar nordover (The Message in the Hollow Oak) (1947)
 • 13. Frøken Detektiv og elfenbensamuletten (The Mystery of the Ivory Charm) (1947)
 • 14. Frøken Detektiv og marmorstøtten (The Whispering Statue) (1947)
 • 15. Frøken Detektiv og spøkelsesbroen (The Haunted Bridge) (1948)
 • 16. Frøken Detektiv og de mystiske sko (The Clue of the Tapping Heels) (1948)
 • 17. Frøken Detektiv på skattejakt (The Quest of the Missing Map) (1949)
 • 18. Frøken Detektiv og det mystiske smykkeskrinet (The Clue in the Jewel Box) (1949)
 • 19. Frøken Detektiv og det hemmelighetsfulle loftet (The Secret in the Old Attic) (1949)
 • 20. Frøken Detektiv og det mystiske slottet (The Clue in the Crumbling Wall) (1949)
 • 21. Frøken Detektiv og koffertmysteriet (The Mystery of the Brass-Bound Trunk) (1950)
 • 22. Frøken Detektiv og det mosegrodde huset (The Mystery of the Moss Covered Mansion) (1950)
 • 23. Frøken Detektiv og den mystiske klokke (The Mystery of the Tolling Bell) (1950)
 • 24. Frøken Detektiv og sigøynernes hemmelighet (The Clue in the Old Album) (1950)
 • 25. Frøken Detektiv og spøkelseshuset (The Ghost of Blackwood Hall) (1950)
 • 26. Frøken Detektiv og den kinesiske gåten (The Clue of the Leaning Chimney) (1950)

Omslagsillustratører[rediger | rediger kilde]

 • For bøkene i formater der titlene på forsida begynner med «Fröken Detektiv» eller «Frøken Detektiv»:
 • For bøkene i det formatet der titlene på forsida begynner med «frøken DETEKTIV»:
  • (Ukjent.)

Detektiv Nancy Drew[rediger | rediger kilde]

Publiseringsår er angitt i parentes.[10]

 • 27. Detektiv Nancy Drew og de sorte nøklene (The Clue of the Black Keys) (1959)
 • 28. Detektiv Nancy Drew og gallionsfigurens gåte (The Secret of the Wooden Lady) (1959)
 • 29. Detektiv Nancy Drew og den mystiske skiløper (The Mystery at the Ski Jump) (1960)
 • 30. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med den sorte maske (The Clue of the Velvet Mask) (1960)
 • 31. Detektiv Nancy Drew og det stjålne armbånd (The Ringmaster's Secret) (1960)
 • 32. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med ballettskoene (The Scarlet Slipper Mystery) (1960)
 • 33. Detektiv Nancy Drew og det mystiske heksetegn (The Witch Tree Symbol) (1961)
 • 34. Detektiv Nancy Drew og det forsvunne glassmaleri (The Hidden Window Mystery) (1961)
 • 35. Detektiv Nancy Drew og den forheksete båt (The Haunted Showboat) (1961)
 • 36. Detektiv Nancy Drew og gullpaviljongens hemmelighet (The Secret of the Golden Pavilion) (1961)
 • 37. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med den gamle diligencen (The Clue in the Old Stagecoach) (1962)
 • 38. Detektiv Nancy Drew og drakemysteriet (The Mystery of the Fire Dragon) (1962)
 • 39. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med den dansende dukken (The Clue of the Dancing Puppet) (1963)
 • 40. Detektiv Nancy Drew og månesten-mysteriet (The Moonstone Castle Mystery) (1964)
 • 41. Detektiv Nancy Drew og den mystiske sekkepiper (The Clue of the Whistling Bagpipes) (1965)
 • 42. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med fantomtyven (The Phantom of Pine Hill) (1965)
 • 43. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med de 99 trinn (The Mystery of the 99 Steps) (1967)
 • 44. Detektiv Nancy Drew og apemysteriet (The Clue in the Crossword Cipher) (1968)
 • 45. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med spøkelseshesten (Nr. 5 The Secret at Shadow Ranch – Revidert tekst) (1969)
 • 46. Detektiv Nancy Drew og safirmysteriet (The Spider Sapphire Mystery) (1969)
 • 47. Detektiv Nancy Drew og de falske grammofonplater (Nr. 11 The Clue to the Broken Locket – Revidert tekst) (1970)
 • 48. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med den usynlige banden (The Invisible Intruder) (1971)
 • 49. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med utstillingsfiguren (The Mysterious Mannequin) (1971)
 • 50. Detektiv Nancy Drew og den gåtefulle Banister (The Crooked Banister) (1972)
 • 51. Detektiv Nancy Drew møter spionligaen (Nr.18 TThe Mystery of the Moss Covered Mansion – Revidert tekst) (1973)
 • 52. Detektiv Nancy Drew og Speilbuktens hemmelighet (The Secret of Mirror Bay) (1973)
 • 53. Detektiv Nancy Drew og det hemmelige budskap (Nr. 12 The Message in the Hollow Oak – Revidert tekst) (1974)
 • 54. Detektiv Nancy Drew og trolldomsmysteriet (The Double Jinx Mystery) (1974)
 • 55. Detektiv Nancy Drew og det glødende øyet (Mystery of the Glowing Eye) (1975)
 • 56. Detektiv Nancy Drew og den glemte by (The Secret of the Forgotten City) (1976)
 • 57. Detektiv Nancy Drew og det stjålne flyet (The Sky Phantom) (1977)
 • 58. Detektiv Nancy Drew og den bortførte gutten (Strange Message in the Parchment) (1978)
 • 59. Detektiv Nancy Drew og krokodillemysteriet (Mystery of Crocodile Island) (1979)
 • 60. Detektiv Nancy Drew og den 13. perle (The Thirteenth Pearl) (1980)
 • 61. Detektiv Nancy Drew og tryllesvindelen (The Triple Hoax) (1981)
 • 62. Detektiv Nancy Drew og den flyvende tallerken (The Flying Saucer Mystery) (1982)
 • 63. Detektiv Nancy Drew og kniplingsmysteriet (The Secret in the Old Lace) (1982)
 • 64. Detektiv Nancy Drew og det greske mysteriet (The Greek Symbol Mystery) (1983)
 • 65. Detektiv Nancy Drew og mannen uten hukommelse (The Swami's Ring) (1983)
 • 66. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med indianerdukkene (The Kachina Doll Mystery)
 • 67. Detektiv Nancy Drew og modellsvindelen (The Twin Dilemma)
 • 68. Detektiv Nancy Drew blir kidnappet (Captive Witness) (1985)
 • 69. Detektiv Nancy Drew og hertuginnens hemmelighet (Mystery of the Winged Lion) (1986)
 • 70. Detektiv Nancy Drew og veddeløpssvindelen (Race Against Time) (1986)
 • 71. Detektiv Nancy Drew og det onde varsel (The Sinister Omen) (1987)
 • 72. Detektiv Nancy Drew og katten med smaragdøynene (The Emerald-Eyed Cat)
 • 73. Detektiv Nancy Drew og mysteriet med gullskatten (The Broken Anchor) (1988)
 • 74. Detektiv Nancy Drew på heksejakt (The Bluebeard Room) (1988)
 • 75. Detektiv Nancy Drew forelsker seg (The Phantom of Venice) (1988)
 • 76. Detektiv Nancy Drew og eskimomysteriet (The Eskimo’s Secret) (1989)
 • 77. Detektiv Nancy Drew og dobbeltmysteriet (The Elusive Heiress) (1989)
 • 78. Detektiv Nancy Drew og den røde edderkopp (The Silver Cob-Web) (1990)
 • 79. Detektiv Nancy Drew og spøkelseskarusellen (The Haunted Carousel) (1990)
 • 80. Detektiv Nancy Drew fanget i fellen (The Double Horror of Fenley Place) (1990)
 • 81. Detektiv Nancy Drew og diamantmysteriet (The Case of the Disappearing Diamonds) (1990)
 • 82. Detektiv Nancy Drew og mysteriet I tåkejuvet (The Mystery of Misy Canyon) (1991)
 • 83. Detektiv Nancy Drew og den forsvunne arvingen (The Case of the Vanishing Veil) (1992)
 • 84. Detektiv Nancy Drew og kirkegårdens hemmelighet (The Secret of Shady Glen) (1993)
 • 85. Detektiv Nancy Drew og hulens hemmelighet (The Coast of Craven Cove) (1994)
 • 86. Detektiv Nancy Drew rett i fellen (The Clue in the Camera) (1995)
 • 87. Hemmeligheten i tårnet (Nancy Drew Files – Buried Secrets)* (1996)
 • 88. Detektiv Nancy Drew og den fatale ulykken (Mardi Gras Mystery) (1997)
 • 89. Med bombe i lasten (Nancy Drew Files – Wings of Fear)* (1998)
 • 90. Dødelige forbindelser (Nancy Drew tar saken – Very Deadly) (2002)
 • Detektiv Nancy Drew spøkelseshistorier (Ghost Stories 1) (1990)
 • Detektiv Nancy Drew spøkelseshistorier 2 (Ghost Stories 2) (1991)

Omslagsillustratører[rediger | rediger kilde]

Detektiv Nancy Drew tar saken[rediger | rediger kilde]

 • 1. Kamp på liv og død (Murder on Ice) (1992)
 • 2. Det skjulte kameraet (Secrets Can Kill) (1992)
 • 3. Til døden skiller oss ad (Till Death Do Us Part) (1993)
 • 4. Nancy slår til (Heart of Danger) (1993)
 • 5. Nancy går i vannet (Hit & Run Holiday) (1994)
 • 6. Nancy avslører gjengangeren (Make no Mistake) (1994)
 • 7. Skrik i natten (Stranger in the Shadows – classic title)* (1995)
 • 8. Hevnaksjonen (White Water Terror) (1995)
 • 9. Høyt spill (Deadly Doubles) (1996)
 • 10. Pengeutpresseren (This Side of Evil) (1997)
 • 11. Siste stikk til Nancy (Fatal Ransom) (1997)

Nye Frøken detektiv[rediger | rediger kilde]

 1. Uten et spor (Without a trace) (2007)
 2. Kappløp med tiden (A race against time) (2007)
 3. Falske toner (False notes) (2007)
 4. Turbulens (High risk) (2007)
 5. Filmmysteriet (Lights, camera..) (2008)
 6. Frøken filmstjerne Action)( (2008)
 7. Fanget i ørkenen (The stolen relic) (2008)
 8. Regnskogens mysterium (The Scarlet Macaw scandal) (2008)
 9. Skjønnhet og sabotasje (Secret of the spa) (2008)
 10. Skittent spill (Uncivil acts) (2008)
 11. Stjålne smaragder (Riverboat Ruse) (2009)
 12. Legenden om klokken (Stop the Clock) (2009)
 13. Ledetråd: Hawaii (Trade wind danger) (2009)
 14. Et sant mareritt (Big times, big crimes) (2009)
 15. Prinsen og maleriet (Framed) (2009)
 16. Kidnappet (Dangerous plays) (2011)
 17. Mysteriet med de stjålne bøkene (The riddle in the rare book) (2012)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Melanie Rehak: Girl Sleuth : Nancy Drew and the Women Who Created Her, Harcourt, Inc, 2005. Boken vant i 2006 The Macavity Award for Best Nonfiction.

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Melanie Rehak: Girl Sleuth : Nancy Drew and the Women Who Created Her, Harcourt, Inc, 2006, ISBN 0 15 603056 X s. 26, 111-114
 2. ^ Rehak, s. 114
 3. ^ Rehak, s. 116, 123
 4. ^ Rehak, 146-154
 5. ^ Rehak, s. 166
 6. ^ Rehak, s. 246-250
 7. ^ Rehak, s. 260-275
 8. ^ http://www.nancydrewsleuth.com/ndgirldetective.html
 9. ^ Rehak, s. 200
 10. ^ a b Nasjonalbiblioteket
 11. ^ Bok nr. 01 er også utgitt med forside-tittelen Frøken Detektiv og det forsvunne testamentet mens tittelen på tittelsida er som for øvrige utgaver: Frøken Detektiv.
 12. ^ a b c (no) BIBSYS
 13. ^ Around the World with Nancy Drew – Norway

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]