Sway (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sway AS
Etablert2001
MorselskapInocean AS, Statoil New Energy AS, Lyse Produksjon AS
Datterselskap(er)Sway Turbine AS
BransjeVindkraft, maskinutvikling
NøkkelpersonerEystein Borgen (gründer)
StyrelederAgnar Gravdal
Adm. dir.Michael Forland
Nettsidehttp://www.sway.no

Sway AS er et norsk selskap som utvikler teknologi for flytende vindmøller til bruk på dypt vann. Kjerneproduktet er en medvindsturbin og tilhørende tårnkonstruksjon. Administrerende direktør er Michael Forland.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt av Eystein Borgen og Inocean i 2001. Det vant DnB NORs innovasjonspris i 2006 for en tårnløsning selskapet hadde utviklet.

I 2007 gjennomførte selskapet en emisjon på 150 millioner kroner der det norske oljeselskapet Statoil kom inn som den største eieren i selskapet.

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Ved å ha en medvindsturbin kan konstruksjonen stives av med wirestag på forsiden av tårnet, hvilket reduserer bølgekreftene og utmattingskreftene i konstruksjonen. Hele tårnet med turbinen roterer i et jawledd i bunnen av det flytende tårnet. Tårnet er festet med et strekkstag ned til ankeret i bunn.

Sway Turbine AS[rediger | rediger kilde]

Fra 2005 utviklet selskapet en vindturbin. Produksjonen ble i 2010 skilt ut i eget selskap, Sway Turbine AS. Dette selskapet fikk innvilget konsesjon av NVE for bygging av en prototype av verdens største vindturbin på 10 MW, på Øygarden utenfor Bergen[1], og 137 millioner kroner i støtte fra Enova for bygging av pilot i 2010.[2] I 2010 ble Ingelise Arntsen administrerende direktør for Sway Turbine AS.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]