Sway (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sway AS
BransjeVindkraft, maskinutvikling
Etablert2001
MorselskapInocean AS, Statoil New Energy AS, Lyse Produksjon AS
Datterselskap(er) Sway Turbine AS
HovedkontorBergen
LandNorge
NøkkelpersonerEystein Borgen (gründer)
Styreleder Agnar Gravdal
Adm. dir. Michael Forland
Nettstedhttp://www.sway.no, http://www.sway.no/

Sway AS er et norsk selskap som utvikler teknologi for flytende vindmøller til bruk på dypt vann. Kjerneproduktet er en medvindsturbin og tilhørende tårnkonstruksjon. Administrerende direktør er Michael Forland.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt av Eystein Borgen og Inocean i 2001. Det vant DnB NORs innovasjonspris i 2006 for en tårnløsning selskapet hadde utviklet.

I 2007 gjennomførte selskapet en emisjon på 150 millioner kroner der det norske oljeselskapet Statoil kom inn som den største eieren i selskapet.

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Ved å ha en medvindsturbin kan konstruksjonen stives av med wirestag på forsiden av tårnet, hvilket reduserer bølgekreftene og utmattingskreftene i konstruksjonen. Hele tårnet med turbinen roterer i et jawledd i bunnen av det flytende tårnet. Tårnet er festet med et strekkstag ned til ankeret i bunn.

Sway Turbine AS[rediger | rediger kilde]

Fra 2005 utviklet selskapet en vindturbin. Produksjonen ble i 2010 skilt ut i eget selskap, Sway Turbine AS. Dette selskapet fikk innvilget konsesjon av NVE for bygging av en prototype av verdens største vindturbin på 10 MW, på Øygarden utenfor Bergen[1], og 137 millioner kroner i støtte fra Enova for bygging av pilot i 2010.[2] I 2010 ble Ingelise Arntsen administrerende direktør for Sway Turbine AS.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]