Hopp til innhold

Swat (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart som viser Swat, som sideelv til Indus i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen nord i Pakistan.
Swat, Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan.

Swat (pashto: د سوات سیند) er en elv i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan. Kilden ligger i Hindu Kush. Derfra renner den gjennom Kalamdalen og Swat. Så sneier den innom Lower Dir og renner gjennom Malakand for å komme inn i Kabulelva ved Charsadda i Peshawardalen.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Elva gir vann til store deler av Swatdalen og bidrar til en viss fiskeindustri i regionen. Brua Ayab er en av attraksjonene for besøkende. Landskapet trekker mange turister fra hele Pakistan i sommertiden.

Kraftverk[rediger | rediger kilde]

Det er to vannkraftverk ved kanaler fra Swatelva. De produserer strøm for lokalt bruk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Elvedalen er rik på arkeologiske funn. Elva er nevnt i Rig Veda 8.19.37 som Suvastu.[1]

Det blir også sagt at Aleksander den store krysset Swatelva med en del av sin hær før han vendte sørover for å undertrykke de lokale innbyggerne i det som nå er Barikoot og Odegram.

Elva ødelegger[rediger | rediger kilde]

En bru tatt av Swatelva under flommen i 2010

Nesten hvert år går Swatelva over sine bredder når monsunregnet kommer.

Flommen i 2010[rediger | rediger kilde]

Men i juli 2010 var regnet ekstra kraftig, det kom rekordmye nedbør i løpet av 24 timer, mer enn på 80 år. Flommen i 2010 raserte millioner av hjem, flere tusen døde og FN anslo at kanskje så mange som 20 millioner av Pakistans innbyggere var berørt av flommen, ikke bare i Swatdalen, men også i Punjab, Sindh og deler av Valutsjistan. Rundt en femtedel av Pakistans landområder ble satt under vann.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Journal of Indian History av University of Kerala Dept. of History, University of Allahabad Dept. of Modern Indian History, University of Travancore, University of Kerala utgitt av Dept. of Modern Indian History, 1963, side 28

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]