Kalamdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snødekte fjell i Kalamdalen
Sommer i Kalamdalem

Kalamdalen er en dal nær utspringet til Swatelva øverst i Swatdalen i Swat (Pakistan). Administrativt ligger dalen i Khyber Pakhtunkhwaprovinsen. Dalen er kjent for sine fosser, innsjøer, vakre grønne åser og snødekte fjell. Den ligger 270 km fra Islamabad og er et populært turistområde, velegnet for jakt og fiske, men også for fotturer i fjellet. Dalen har 160 små og store hoteller,[1] men mistet nesten alle turistene da Taliban hadde makten i Swatdalen, noe som berørte jobbene til 20 000 personer. Veiene har ikke fast dekke, bare grus, noe som skaper store problemer for biltrafikk.[2] Turistbransjen har derfor arbeidet for å få etablert en helikopterrute fra Islamabad til Kalam.

Om lag 29 km fra Bahrein, om lag 2000 meter over havet, åpner dalen seg og gir plass til et lite men fruktbart platå over elva. I denne dalen kommer også elvene Ushu og Utrot inn i Swatelva. Fra Matiltan, hvor det også er et kraftverk, er det enestående vakker utsikt til Falaksir (5918 meter) og en annen topp, den er uten navn, på 6096 meter. Byen Kalam ligger om lag 100 km fra Mingora, største byen i Swat.

I dalen snakker man Kalam, et språk som også brukes av fjellfolk i Upper Dir og som derfor totalt brukes av et par hundre tusen mennesker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]