Svindlere med stil (musikal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svindlere med stil (orig: Dirty Rotten Scoundrels) er en musikal skrevet av David Yazbek og første gang oppført i San Diego i California 22. september 2004. Musikalen baserer seg på filmen Svindlere med stil fra 1988, som igjen var basert på filmen Yrkessjarmører fra 1964. Musikalen er senere satt opp i flere andre land.

I 2008 ble den satt opp i Norge på Chateau Neuf med skuespillere som Sven Nordin, Mia Gundersen, Bjarte Hjelmeland, Janne Formoe og Ingar Helge Gimle.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Ved et livlig kasino nær den franske rivieraen forsøker en svindler, Lawrence Jameson, å narre velstående kvinner sammen med sin nestkommanderende: Andre. Muriel Eubanks og noen få andre kvinner uttrykker sin hengivenhet og amorøse følelser for Lawrence, som har narret dem. Andre advarer Lawrence om en svært vellykket svindler kjent som «The Jackal» som sies å befinne seg i området. Senere, om bord på et tog, legger Lawrence merke til en amerikaner ved navn Freddy Benson (som han tror er The Jackal) svindle en kvinne. Men han bemerker at Freddy tjener mye mindre penger enn Lawrence. Lawrence tar med seg Freddy til sitt overdådige herskapshus, hvor Freddy misunner Lawrence sin suksess som svindler.

Andre synes Freddy er uverdig Lawrence sin oppmerksomhet, og sammenligner Freddy med en sjimpanse i dress. Freddy poserer som Lawrences frastøtende bror Ruprecht, men Lawrence begynner å tenke at det ikke er nok plass i byen for både ham og Freddy etter at paret krangler. De gjør en avtale: den første som svindler en kvinne for $ 50 000 får bli i byen, mens den andre må reise sin vei. Umiddelbart etter at de har blitt enige om dette, oppdager de at en meget velstående kvinne nettopp har ankommet byen. Hun heter Christine Colgate. Begge svindlerne bestemmer seg for å gå etter henne. Freddy presenterer seg som en mann som er lam fra livet og ned. Christine og Freddy diskuterer de medisinske alternativene hans, og han forklarer at bare én terapeut, Dr. Shuffhausen, kan hjelpe ham - men han har ikke råd til Dr. Shuffhausens honorar på 50 000 dollar. Christine ber ham holde håpet oppe, og tilbyr å betale for terapien - akkurat som Freddy hadde håpet. Så avslører Christine at Dr. Shuffhausen faktisk befinner seg ved det samme hotellet, og Freddy blir sjokkert når han oppdager at Lawrence utgir seg for å være Dr. Shuffhausen.

Etter en rask introduksjon gjennomfører Lawrence - som Dr. Shuffhausen - en rekke tortur-aktige tester på Freddy, som han må tåle dem uten å klage. I mellomtiden møtes Muriel og Andre som forelsker seg. Lawrence gjør alt han kan for å komme nærmere Christine, men han innser at Christine ikke er så rik som de først trodde. Lawrence forteller Freddy at de bør avbryte konkurransen på 50 000 dollar. Freddy sier seg motvillig enig, og de blir enige om nye vilkår: den som først har sex med Christine får bli i byen. Men Freddy ansetter deretter to sjømenn for å kidnappe Lawrence, slik at han kan ha Christine for seg selv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]