Svindlere med stil (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svindlere med stil
orig. Dirty Rotten Scoundrels
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 14. desember 1988
Prod.landUSAs flagg
Lengde110 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiFrank Oz
ProdusentBernard Williams
ManusforfatterDale Launer
Stanley Shapiro
Paul Henning
MusikkMiles Goodman
Foran kamera
MedvirkendeSteve Martin
Michael Caine
Glenne Headly
Prod.selskapOrion Pictures Corporation
Eksterne lenker

Svindlere med stil (orig. Dirty Rotten Scoundrels) er en amerikansk filmkomedie fra 1988 regissert av Frank Oz og med Steve Martin og Michael Caine i hovedrollene. Filmen er en nyinnspilling av filmen Yrkessjarmører fra 1964 med David Niven og Marlon Brando. I 2004 ble det laget en musikal basert på filmen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Lawrence Jamieson (spilt av Michael Caine) er en intelligent og sofistikert britisk svindler som opererer i Beaumont-sur-Merden franske rivieraen. Han får hjelp av en mindre svindler, Arthur, og politi-tjenestemann Andre. Lawrence lever av å forføre velstående kvinner, og deretter stjeler han pengene deres. Hans eneste bekymring er en annen svindler kjent som "The Jackal" som ifølge ryktene også opererer i samme område som ham. Når han en dag sitter på et tog, møter Lawrence den arrogante amerikanske små-svindleren Freddy Benson (spilt av Steve Martin) som skryter om sin nylige bragd. Bekymret for at Freddy kommer til å skremme bort byttet hans, forsøker Lawrence å lure Freddy til å velge et annet reisemål. Han får deretter Freddy arrestert, og satt på et fly ut av byen. Men etter at Freddy møter en av Lawrences tidligere offer, presser han Lawrence til å ta med seg Freddy som sin elev.

Lawrence forsøker å lære Freddy sin stil og forskjellige fremgangsmåter, med begrenset suksess. Han involverer Freddy i en ny svindel, hvor Freddy spiller rollen som hans mentalt ustabile bror Ruprecht, for å blant annet skremme vekk kvinner som Lawrence har forført tidligere. Men Lawrence nekter å gi Freddy en del av overskuddet fra en nylig gjennomført svindel. Så Freddy blir irritert, og avslutter samarbeidet deres. Men han nekter likevel å forlate byen. Lawrence er overhodet ikke interessert i å dele sitt territorium med Freddy, så de blir enige om et nytt veddemål: Den første svindleren som klarer å få tak i $ 50 000 fra deres neste offer, vinner veddemålet deres. Men den som taper dette veddemålet skal straks forlate byen, og aldri komme tilbake.

Som deres neste "erobring" velger de Janet Colgate, en rik amerikansk kvinne som nylig har ankommet byen. Freddy spiller rollen som en forkrøplet amerikansk militærveteran som har behov for 50 000 dollar til sin neste behandling fra den berømte (men fiktive) psykiateren Dr. Emil Schaffhausen fra Liechtenstein. Når Janet viser medfølelse for Freddy, stiller Lawrence opp i rollen som Dr. Eml Schaffhausen som de påstår skal behandle Freddy. Men han forsøker å overbevise Janet om at hun skal betale et gebyr på 50 000 dollar direkte til Lawrence. Men Lawrence oppdager snart at Janet er nødt til å selge de fleste av eiendommene hennes for å betale for Freddys fiktive behandling. Lawrence forsøker deretter å avslutte hele veddemålet deres, ettersom han ikke bryr seg om å svindle mennesker som egentlig ikke har råd til å tape pengene han tar fra dem.

Freddy kommer med et nytt forslag til veddemål: Janet selv, og den første klarer å få sex med henne er vinner av veddemålet deres. Lawrence nekter å forføre Janet, men han satser i stedet på at Freddy ikke kommer til å klare det heller. Etter en rekke problemer erklærer Janet sin kjærlighet til Freddy, de kysser og begynner å kle av seg. Nyheten når Lawrence, som aksepterer sitt nederlag. Han venter på at Freddy skal komme tilbake og nyte seieren, men isteden dukker en gråtende Janet opp. Hun forteller at Freddy stjal alle pengene som faren hennes tidligere hadde sendt henne. Lawrence velger å kompenserer henne med 50 000 dollar fra hans egne penger. Lawrence gir Andre ordre om å arrestere Freddy for svindelen, før han tar Janet med til nærmeste flyplass.

Når Janet er i ferd med å gå ombord i flyet, returnerer hun Lawrence en veske, og sier at hun ikke kan ta imot pengene hans. Deretter reiser hun tilbake til USA. Politiet ankommer sammen med Freddy, som ikke har på seg noe annet enn en badekåpe, og han påstår at Janet stjal lommeboken og alle klærne hans. Lawrence nekter først å tro på ham, og påpeker Janets ærlighet når hun returnerte Lawrence vesken med alle pengene hans. Deretter åpner han vesken, men finner bare klærne til Freddy. Samt en beskjed fra Janet som avslører seg selv som mester-svindleren "The Jackal" og hun innrømmer at hun tok hans 50 000 dollar. Freddy blir rasende, mens Lawrence er imponert over svindelen.

En uke senere sitter Freddy og Lawrence i Lawrence sin villa, når de plutselig får øye på Janet. Hun spiller rollen som en styrtrik eiendomsutvikler fra New York City, og kommer med en yacht fylt med velstående mennesker. Hun ber de sjokkerte Lawrence og Freddy om å påta seg roller i hennes neste store svindel. Hun kunngjør at hun faktisk tjente tre millioner dollar året før. Så de 50 000 hun stjal fra Lawrence bare var for moro skyld. De velger deretter å slå seg sammen, og setter i gang deres neste svindel-operasjon.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]