Sverre Kolterud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Kolterud
Sverre Kolterud - 02 (cropped).jpg
Født15. mars 1908[1]Rediger på Wikidata
DokkaRediger på Wikidata
Død7. nov. 1996[1]Rediger på Wikidata (88 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skihopper, kombinertløper, alpinistRediger på Wikidata
Søsken Ole KolterudRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Sverre Kolterud (nr. 2) sammen med andre norske hoppere og kombinertløpere i Lake Placid, 1932.
Foto: Ukjent (Norsk Bergverksmuseum / Digitalt Museum)

Sverre Christiansen Kolterud (født 15. mars 1908Dokka, død 7. november 1996 i Oslo) var en norsk kombinertløper som konkurrerte på begynnelsen av 1930-tallet.

Sverre Kolterud vokste opp i en stor søskenflokk på gården Søndre Kolterud i Nordre Land kommune. Hele fire av søskenene fikk premie i Holmenkollen. Sverre fikk to kongepokaler, han vant også Damenes pokal flere ganger. Han deltok i Vinter-OL 1932 i Lake Placid og var også tatt ut til å delta i Vinter-OL 1936 i Garmisch-Partenkirchen, men da ble han skadet og måtte følge konkurransene fra tribunen.

Etter den aktive karrieren ble Sverre Kolterud profesjonell skiløper. Han turnerte både i London og i de store metropolene i USA og hadde oppvisninger, blant annet sammen med isdronningen Sonja Henie. Han deltok også i filmen Trysil-Knut, der han gjorde stuntene som stand-in for Alfred Maurstad.

Senere arbeidet han i flere av de store sportsbutikkene i Oslo, hvor han stilte ut premiene og veiledet kunder. Siste del av sin yrkeskarriere fikk han i Oslo Sparebank, der han ble til han gikk over i pensjonistenes rekker.

Internasjonale meritter[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]