Sveriges Kvinnoorganisationer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sveriges Kvinnoorganisationer
Stiftet1997
LandSverige
HovedkontorStockholm
FormålKvinnerettigheter
Nettstedsverigeskvinnolobby.se

Sveriges Kvinnoorganisationer er en paraplyorganisasjon for den svenske kvinnebevegelsen. Den ble etablert i 1997 og jobber for kvinners menneskerettigheter i et likestilt samfunn.

Organisasjonen ble grunnlagt i 1997 under navnet Samverkansforum för Kvinnor i Sverige (SAMS). Organisasjonen endret navn til Sveriges Kvinnolobby, etter modell av European Women's Lobby, og i 2022 til Sveriges Kvinnoorganisationer.

Organisasjonens arbeid er basert på FNs kvinnekonvensjon[1] og implementeringen av denne i Sverige, samt handlingsplanen Beijing Platform for Action.[2] Organisasjonen skriver at den «arbetar för alla kvinnors och flickors rättigheter, inklusive transkvinnors». Initiativtaker til etableringen var statssekretær hos likestillingsministeren, Ingegerd Sahlström. Målet var å skape et forum som kunne samordne de ulike kvinneorganisasjonenes representasjon i nasjonal og internasjonal sammenheng. Gunvor Ngarambe var leder fra 1997 til 2009, fulgt av Gertrud Åström. Susannah Sjöberg er leder fra 2022.

Sveriges Kvinnolobby er det svenske samordningsorganet innen European Women's Lobby (EWL), en europeisk paraplyorganisasjon dannet etter initiativ fra Europakommisjonen i 1990.[3] Den europeiske paraplyorganisasjonen har ca. 2 500 medlemsorganisasjoner i hele Europa.[4] Sveriges Kvinnoorganisationer har i dag rundt 40 medlemsorganisasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]