Svenska Cupen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svenska Cupen
Land Sverige Sverige
Region UEFA
Forbund SvFF
Grunnlagt 1941
Antall klubber 96 (2012/13)
Flest titler Malmö (15)
Siste vinner Malmö (Malmö)
Svenska cupen 2022–23

Svenska Cupen er en svensk utslagsturnering i fotball, og er Sveriges ledende fotballcup. Med Svenska Cupen refereres det vanligvis til herreturneringen, selv om en egen cup for kvinner med samme navn går parallelt. Hvert år deltar 98 lag, bestående av 16 lag fra Allsvenskan, 16 lag fra Superettan, samt 68 lag fra lavere divisjoner. Laget som vinner turneringen, er kvalifisert for kvalifiseringsrundene i Europaligaen. Vinnerlaget tildeles også Gustaf VI Adolfs pokal.

Sammenlignet med høyest rangerte cupturnering i andre land, tiltrekker Svenska Cupen betydelig mindre oppmerksomhet, og selv cupens finale er sjelden utsolgt. Som en følge av dette, har Sveriges fotballforbund gjort forsøk med endringer i cupformatet, for å heve interessen. Finalene har blitt avholdt på nøytral grunn, på Sveriges nasjonale arena, så vel som dobbeltoppgjør. I 2013 vil nybygde Friends Arena i Solna være arena for finalen, men det er ikke avklart om framtidige finaler vil bli avholdt her.

Svenska Cupen ble første gang avholdt i 1941. Nåværende regjerende mester i Svenska Cupen er IFK Göteborg, som slo Malmö FF 2–1, etter å ha spilt 1–1 ved full tid i cupens finale. Dette var IFK Göteborgs åttende cuptittel. Laget med flest titler i Svenska Cupen, er Malmö FF, som har vunnet cupen 14 ganger, siste gang i 1989.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Runder og lag[rediger | rediger kilde]

Friends Arena i Solna er arena for Svenska Cupens finale i 2013.
Runde Gjenværende
klubber
Spillende
klubber
Vinnere fra
forrige runde
Nye lag
denne runden
Serier som tiltrer denne runden
Runde 1 96 64 none 64 64 lag fra Division 1 og nedover.
Runde 2 64 64 32 32 Allsvenskan
Superettan
Gruppespillet 32 32 32 ingen ingen
Kvartfinale 8 8 8 ingen ingen
Semifinale 4 4 4 ingen ingen
Finale 2 2 2 ingen ingen

Laget som vinner Svenska Cupen, er kvalifisert for andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen. Dersom laget som vinner cupen, også skulle vinne Allsvenskan, og således være kvalifisert for Mesterligaen, er det cupens tapende finalist som tiltrer i Europaligaen. I disse tilfellene vil tapende finalist gå inn i Europaligaens første kvalifiseringsrunde, mens klubben som tar andreplassen i Allsvenskan vil gå inn i Europaligaens andre kvalifiseringsrunde, i stedet for første. Dersom begge finalistene i Svenska Cupen allerede skulle være kvalifisert for kontinentale turneringer, vil laget eller lagene som allerede er kvalifisert for Europe League, gå inn i turneringens andre kvalifiseringsrunde, og laget som endte opp som fjerde beste lag i Allsvenskan, vil bli tildelt en plass i Europaligaen, hvor laget vil gå inn i første kvalifiseringsrunde.[1]

Kvalifisering til cupen[rediger | rediger kilde]

Alle lag i Superettan og Allsvenskan er kvalifiser til cupens andre runder. De øvrige plassene i cupen tildeles lag fra lavere divisjoner, med et fordelingssystem med bakgrunn i antall lisensierte spillere i de regionale fotballforbundene. Dalarnas FF, Hälsinglands FF og Örebro Läns FF arrangerer kvalifisering for cupdeltakelse, mens de øvrige regionale forbundene avgjør hvilke lag som får delta på andre måter.

Fordeling[rediger | rediger kilde]

Rangering Forbund Antall lag
1 Skåne 9
Stockholm
3 Småland 7
4 Västergötland 6
5 Göteborg 5
6 Halland 3
Uppland
Östergötland
9 Södermanland 2
Värmland
Örebro län
12 Blekinge 1
Rangering Forbund Antall lag
12 Bohuslän 1
Dalarna
Dalsland
Gestrikland
Gotland
Hälsingland
Jämtland-Härjedalen
Medelpad
Norrbotten
Västerbotten
Västmanland
Ångermanland

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Föreskrifter för Svenska Cupen, herrar, 2012/2013», fra fogis.se. Besøkt 23. juli 2013 (sv)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]