Hopp til innhold

Belgisk cup i fotball for menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Belgisk cup i fotball for menn
Land Belgias flagg Belgia
Region UEFA
Forbund KBVB
Grunnlagt 1911
Antall klubber 294
Flest titler Club Brugge (11)
Siste vinner Royal Antwerp (2022/23)
Belgisk cup i fotball for menn 2023/24

Beker van België eller Coupe de Belgique, er en årlig nasjonal fotballturnering i Belgia arrangert av Belgias fotballforbund (KBVB). Turneringen avvikles etter cup-prinsippet og vinneren av turneringen blir kåret til belgisk cupmester. Turneringen har vært avholdt, med flere gangers opphold, siden 1911. Vinneren av cupen får tildelt en plass i playoff-runden av Europaligaen.

Turneringen ble avholdt for første gang i 1911/1912, men varte kun i tre år før turneringen ble effektivt stoppet som følge av første verdenskrig. Turneringen startet opp igjen under 1926/1927-sesongen, men de ledende klubbene på denne tiden deltok ikke, slik at turneringen ble avviklet. Den kom i gang igjen i 1935, men like fort stoppet som følge av manglende interesse fra klubbene. Etter 1953/1954-sesongen kom turneringen i gang igjen, for så å bli avviklet for tredje gang tre år senere. Turneringen kom for alvor i gang i 1964, da turneringen ble eneste mulighet for belgiske klubber å kunne kvalifisere seg til den da nyetablerte Cupvinnercupen.

Mestvinnende lag er Club Brugge, som per 2013 stod med ti nasjonale titler.[1] Den belgiske supercupen Belgische Supercup har hvert år siden 1979 blitt spilt mellom vinneren av den belgiske fotballcupen og vinneren av den øverste divisjonen Jupiler Pro League.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RSSSF.com – Belgium - List of Cup Finals (Av Marc Andries. Besøkt 30. november 2013)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata