Sven O. Kullander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sven O. Kullander
Sven Kullander.jpg
Født30. november 1952 (66 år)
Sollefteå
Ektefelle Fang Fang Kullander
Utdannet ved Stockholms universitet, Umeå universitet
Beskjeftigelse Intendant, iktyolog, taxonomist
Nasjonalitet Sverige
InstitusjonerNaturhistoriska riksmuseet
Global Biodiversity Information Facility

Sven Oscar Kullander (født i Sollefteå, 1952) er en svensk biolog med doktorgrad i iktyologi. Sven O. Kullander forsker fremfor alt på ciklider og andre tropiske ferskvannsfisker. Han har også jobbet med truede fiskearter i Sverige.

Han har studert ved universitetene i Umeå og Stockholm. Doktorgraden tok han i Stockholm i 1984. Han er i dag førsteintendent ved Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, med ansvaret for den iktyologiske og herpetologiske samlingen.[1] Kullander koordinerer også museets bidrag til FishBase og GBIF.[1]

Han har gitt ut flere vitenskapelige og populære publikasjoner og foretatt et stort antall ekspedisjoner hvor han har beskrevet mange grupper og arter av ciklider. Den første boken hans, A Revision of the South American Cichlid Genus Cichlasoma kom i 1983. Den andre boken kom i 1986 og den tredje i 1989. Han har samarbeidet med bl.a. Han Nijssen, og oppkalte panda-dvergcikliden (Apistogramma nijsseni) etter ham.

Det svenske bladet Tidskriften Akvariet tildelte Kullander i 1996 «Akvariets Oscar» som er en utmerkelse for stor innsats i akvariehobbyen.

Publikasjoner (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • A review of the South American cichlid genus Cichla, Kullander, Sven O. & Efrem J. G. Ferreira[2]
  • The Cichlids of Surinam (Teleostei: Labroidei), Kullander, Sven O. & H. Nijssen.

Referanser[rediger | rediger kilde]