Sven O. Kullander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sven O. Kullander
Sven Kullander.jpg
Født 30. november 1952 (64 år)
Sollefteå kommune
Ektefelle Fang Fang Kullander
Utdannet ved Stockholms universitet, Umeå universitet
Nasjonalitet Sverige

Sven Oscar Kullander (født i Sollefteå, 1952) er en svensk biolog med doktorgrad i iktyologi. Sven O. Kullander forsker fremfor alt på ciklider og andre tropiske ferskvannsfisker. Han har også jobbet med truede fiskearter i Sverige.

Han har studert ved universitetene i Umeå og Stockholm. Doktorgraden tok han i Stockholm i 1984. Han er i dag førsteintendent ved Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, med ansvaret for den iktyologiske og herpetologiske samlingen.[1] Kullander koordinerer også museets bidrag til FishBase og GBIF.[1]

Han har gitt ut flere vitenskapelige og populære publikasjoner og foretatt et stort antall ekspedisjoner hvor han har beskrevet mange grupper og arter av ciklider. Den første boken hans, A Revision of the South American Cichlid Genus Cichlasoma kom i 1983. Den andre boken kom i 1986 og den tredje i 1989. Han har samarbeidet med bl.a. Han Nijssen, og oppkalte panda-dvergcikliden (Apistogramma nijsseni) etter ham.

Det svenske bladet Tidskriften Akvariet tildelte Kullander i 1996 «Akvariets Oscar» som er en utmerkelse for stor innsats i akvariehobbyen.

Publikasjoner (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • A review of the South American cichlid genus Cichla, Kullander, Sven O. & Efrem J. G. Ferreira[2]
  • The Cichlids of Surinam (Teleostei: Labroidei), Kullander, Sven O. & H. Nijssen.

Referanser[rediger | rediger kilde]