Apistogramma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Apistogramma
Panda-dvergciklide, Apistogramma nijsseni, hunn
Panda-dvergciklide, Apistogramma nijsseni, hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Apistogramma
Regan, 1913
Norsk(e) navn:
Hører til: ciklider,
Labroidei,
piggfinnefisker
Antall arter: over 100
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Sør-Amerika
Arter:

Apistogramma er en gruppe dvergciklider fra Sør-Amerika. De finnes i tropiske områder i Amazonasvassdraget og Venezuela. Apistogramma betyr bokstavelig talt ujevn sidelinje, en referanse til et fellestrekk hos artene i denne gruppen. Hos de fleste artene er det stor forskjell på kjønnene. Hannene er betydelig større og mer fargerike enn hunnene.

Lek[rediger | rediger kilde]

Yngelpleien er høyt utviklet, som hos de fleste ciklider. Alle Apistogramma-artene leker i huler, vanligvis under steiner eller i hull i sunkne trær.

Noen arter danner polygame haremer, mens andre danner monogame par. I de fleste tilfeller er hunnen sterkt involvert i yngelpleie mens hannen forsvarer territoriet mot sultne inntrengere.

Føde[rediger | rediger kilde]

Alle Apistogramma-artene er mikropredatorer. De lever stort sett av insektlarver, yngel fra andre fisk, og virvelløse dyr.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Dette er populære akvariefisk, spesielt i selskapsakvarier eller beplantede akvarier. De foretrekker bløtt, surt vann. Mange arter er svært følsomme ovenfor endringer i vannverdier. De holdes best i artsakvarier med godt dekke over (i form av planter og rekved). Selv om de er populære, anbefales ikke disse artene for nybegynnere.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]