Sveisebord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sveisebord med hull for å feste arbeidsstykker som skal sveises med tvinger

Et sveisebord er en type arbeidsbord brukt for å spenne fast arbeidsstykker under sveising. De er laget av brannsikkert og elektrisk ledende materialer, og med gode muligheter for å spenne fast arbeidsstykker, og gir økt stabilitet, presisjon og sikkerhet. Foruten sveiseapparat og personlig verneutstyr brukes de ofte sammen med tilbehør som måleverktøy, magneter og vinkler. Noen sveisere bygger sine egne sveisebord.[1]

Brannsikkerhet[rediger | rediger kilde]

Varm slaggsprut som faller mot bakken under sveising

De er ofte laget av stål,[2] og noen sveisebord har sinkbelegg for at slagg ikke skal feste seg så lett til bordet.[3] Bordet tåler høye temperaturer[4] og sprut av glovarmt slagg,[5] i motsetning til et bord i treverk som lettere kan ta fyr. Dermed minskes brannfaren.

Jording[rediger | rediger kilde]

De kobles ofte til jording for å hindre spenningslekkasjer under arbeid og for å beskytte sveiseren fra støt, men også for å minske radiostøy fra sveisingen som kan påvirke elektronikk i nærheten.[5]

Ergonomi[rediger | rediger kilde]

Sveisebord med modulære verktøy

De fleste bord har justerbar høyde slik at sveiseren kan sitte eller stå i en komfortabel og ergonomisk stilling.[6] Noen har i tillegg mulighet for at arbeidsflaten kan vippes eller roteres for å få arbeidsstykket i ønsket posisjon og orientering.

Tyngde, størrelse og flyttbarhet[rediger | rediger kilde]

Plassen man har tilgjengelig og størrelsen på tingene man skal sveise vil diktere behovet. Noen bord er svært tunge og solide og tåler tunge arbeidsstykker, mens andre modeller er lettere og tåler lettere arbeidsstykker.[7]

Stasjonære bord[rediger | rediger kilde]

Noen bord er tunge, solide og stødige, er ment for å stå stasjonært på ett sted i et verksted, og tåler belastning fra svært tunge gjenstander.[7] Et permanent sveisebord har gjerne en lengde på minst 2 meter.[3]

Mobile bord[rediger | rediger kilde]

Noen bord er portable for å kunne flyttes rundt i verksted etter behov, for eksempel i form av mobile trillebord med låsbare hjul. Det har vært en trend med mindre bord som kan settes sammen for å danne en lengre arbeidsflate avhengig av form og størrelse på det som skal sveises, etter lignende prinsipp som for arbeidsbukker.[1] Noen bord er uttrekkbare slik at størrelsen kan minskes og økes ved behov.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «What is a Welding Table? – Baker's Gas & Welding Supplies, Inc.». bakersgas.com. Besøkt 17. februar 2024. 
  2. ^ fpcom3992822 (28. november 2019). «What is a Welding Table? | Commander Warehouse». Commander Warehouse Equipment (engelsk). Besøkt 17. februar 2024. 
  3. ^ a b «Why use a welding table?». bds.lt (litauisk). Besøkt 17. februar 2024. 
  4. ^ Cross, Sydney (5. februar 2021). «What Is a Welding Table?». OnePointe Solutions (engelsk). Besøkt 17. februar 2024. 
  5. ^ a b «Types of Welding Tables | Cyclotron fixture table» (engelsk). 23. juli 2021. Besøkt 17. februar 2024. 
  6. ^ Buel, Zander (9. april 2019). «How to Choose a Welding Table». Tulsa Welding School (engelsk). Besøkt 17. februar 2024. 
  7. ^ a b «Welding Table: A Complete Guide» (engelsk). 17. januar 2024. Besøkt 17. februar 2024.