Svart Framtid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svart Framtid
OpphavNorge Oslo, Norge
Periode19821984
SjangerHardcore punk
PlateselskapX-port Plater
Medlemmer
Gunnar Nuven
Nils Aune
Anders Eide
Fritjof Benneche
Harald Tredal

Svart Framtid var et hardcore punk band fra Oslo som var aktive fra 1982 til 1984 [1]. Deres eneste vinylutgivelse EP 1984 regnes som et landemerke blant norske hardcore-/punkutgivelser.

Historien[rediger | rediger kilde]

Svart Framtid regnes som det første helstøpte bandet fra Blitz-huset og var pionerer bl.a. fordi de var det første norske hardcorebandet som reiste på utenlandsturné. Svart Framtid hadde ingen bandbil, og de kjøpte i stedet interrail-billetter og tok toget rundt i Tyskland fra by til by og nærmest booket spillejobbene underveis.

Svart Framtid spilte kun inn en seks-spors 7"EP som kom ut som første utgivelse på vokalist Gunnar Nuven sitt nyetablerte "plateselskap" X-Port Plater i 1984. Gunnar Nuven var fra den første epoken med punkere i Oslo, han hadde bl.a. gjort seg bemerket som vokalist i bandet Feber. 9. oktober 1984 sendte NRK Fjernsynsteateret forestillingen Du har ikke en sjans - ta'n der Svart Framtid medvirket både som band og skuespillere, det gjorde også skuespiller Bjørn Sundquist. Filmen omhandlet okkupasjonsmiljøet i Oslo.

Svart Framtid ble oppløst i 1984 og Gunnar Nuven fortsatte i band som Kafka Prosess, So Much Hate og The Bone Idles. Harald Tredal fortsatte i band som Stengte dører og Behind Bars og har dessuten forsøkt seg som skuespiller med en liten rolle i den norske spillefilmen Schpaaa fra 1998. Nils Aune fortsatte i band som Fire Fæle Fyrer, Kafka Prosess og Raga Rockers. Anders Eide fortsatte også i Behind Bars.

Svart Framtid sin EP har i dag stor samleverdi og omsettes et par ganger i året for godt over tusenlappen på eBay.

Gjenforeningskonserter[rediger | rediger kilde]

Svart Framtid har spilt to gjenforeningskonserter:

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Svart Framtid « Rockipedia». Rockipedia. Arkivert fra originalen 5. mars 2016. Besøkt 16. oktober 2015.