Svanfjell-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svanfjell-ulykken
Luftfartsulykke
ÅrsakFeiloppfattet høydeklarering
Passasjerer0
Mannskap7
Omkomne7
Overlevende0
Luftfartøy
Siste mellomlandingGardermoen flystasjon

Svanfjell-ulykken var en flyulykke som hendte natt til 20. mars 1966, da et amerikansk Hercules-fly styrtet i Svanfjell-området i Tranøy kommune på Senja. Hele mannskapet på 7 omkom.

Flyet, av typen C-130B Hercules, var bygd i 1961 og tilhørte det amerikanske luftforsvarets 313th Tactical Carrier Wing ved Forbes Air Force Base i Kansas. Det kom fra Évreux i Frankrike, og var etter en mellomlanding på Gardermoen på vei til Bardufoss for å hente italienske soldater som hadde deltatt i øvelsen «Winter Express 66». Under nedstigning til Bardufoss feiloppfattet mannskapet på flyet høydeklareringen fra flytårnet på Bardufoss, og flyet styrtet nær toppen av det 807 meter høye Første Svanfjell rundt klokka 01.30. Da ulykken skjedde, var det rundt 0 °C og snøbyger i området.

Det ble brukt skipatruljer og helikopter under letingen etter flyet. Dårlig vær gjorde at flyet først ble funnet ved helikoptersøk klokka 05.45 dagen etter styrten, etter 28 timers leting. Lederen for redningsaksjonen var daværende løytnant William Engseth, senere politiker og idrettspresident. Halen av flyet ble funnet like nedenfor toppen av Første Svanfjell, mens cockpiten og andre vrakrester ble funnet i skråningen ned mot et lite vann på den andre siden av fjellet.

De omkomne måtte graves ut av snøen i fjellet. Fem offiserer og to menige omkom i ulykken, alle amerikanske statsborgere. De største vrakdelene ble fjernet noen år etter ulykken, men mange mindre deler ligger fremdeles (pr. 2012) igjen i fjellet. I 2009 ble det på toppen av Første Svanfjell satt opp ei informasjonstavle om ulykken.

Flystyrten i Svanfjell har mange likhetstrekk med flyulykken på Kebnekaise i mars 2012.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]