Svalehaleskinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svalehaleskinne på en luftrifle.

En svalehaleskinne brukes på enkelte skytevåpen for montering av siktemidler som for eksempel diopter- eller kikkertsikte. Kikkertsikter monteres ofte med en kikkertmontasje med tilsvarende svalehalespor. Navnet kommer av at svalehaleskinnen har et trapesformet tverrsnitt som en svalehaleskjøt. Forøvrig er tverrsnittet på en picatinnyskinne sekskantet.

Et svalehalespor er et svalehaleformet spor (som ofte går vinkelrett på løpsaksen), og brukes ofte på pistoler og revolvere til å montere åpne sikter.

Svalehaleskinner for avtagbare sikter[rediger | rediger kilde]

SIG Sauer 200 STR har en 11 mm svalehaleskinne på glidekassen for feste av diopter- eller kikkertsikte, enten direkte eller via et picatinnyfeste.

Svalehaleskinner for avtagbare sikter kommer i flere forskjellige typer og størrelser avhengig av produsent og modell, men de vanligste er 11 mm og 38 tommer (9.5 mm).[1][2][3] Eksempler på andre kjente størrelser som finnes på markedet er 12, 13, 13.5, 14,[4] 14.5, 16, 16.5, 17 og 19 mm.

Noen eksempler på rifler med ulike typer skinner:

Av nye våpen brukes svalehaleskinner per 2020 stort sett på luftgevær med lite rekyl. Til kruttdrevne jakt- og sportsvåpen har picatinny blitt et stadig mer populært alternativ, som har rekylklakk. Eksempler på andre montasjetyper er Blaser sadelmontasje og Recknagel svingmontasje.

Svalehaleskinne med rekylklakk[rediger | rediger kilde]

Venstre: Aimpoint Acro C2 reflekssikte liggende på siden. Høyre: Acroskinne på en Picatinny-forhøyer.
Omtrentlige mål på en Acroskinne.

Noen svalehaleskinner har innebygd rekylklakk. Et eksempel på en slik type skinne er Aimpoint sin Acroskinne som er en 45 graders skinne med bredde på cirka 16.5 mm.

Sidemontert svalehaleskinne[rediger | rediger kilde]

Mens de fleste svalehaleskinner er montert på toppen av glidekassen så finnes det også våpen med svalehaleskinne montert på siden av glidekassen. Eksempelvis har enkelte våpen fra tidligere sovjetiske og andre østblokkland sidemonterte kikkertmontasjer.[6] Eksempler på våpen med sidemontasje er SVD, PSL, PKM samt enkelte våpen i AK-serien fra 1954 og utover, mens PSO-1 er et eksempel på sidemontert sikte. Siden 1992 har sidemontasjer blitt standard på nye russiskproduserte AK-rifler.[trenger referanse] SVD- og AKM-rifler bruker litt forskjellige svalehaleskinner.[6] Den vanligste typen er omtrent 14 mm bred.[7]

Svalehalespor for semi-permanente sikter[rediger | rediger kilde]

En Beretta 92FS med et baksikte montert i tversgående svalehalespor.
Pistolsikter med tversgående svalehalespor.

Svalehalespor er en utbredt måte å feste åpne sikter (korn og skur) semi-permanent på håndvåpen[8] og rifler. Ofte smalner sporet på den ene siden. Metoden er semi-permanent hvor siktet kiles på plass og holdes sammen ved friksjon.[9] Forskjellige produsenter og modeller har gjerne egne størrelser på svalehalesporene, og glidestykket må derfor gjerne freses ut dersom man skal montere baksikte med annen profil.[10]

Noen kjente profiler på svalehalespor (som ikke er kompatible) er Novak, BoMar, LPA/TRT, Kimber og standard 1911 militærsikte (ofte kalt «GI» for general infantry, altså «vanlig infanteri»).[8] I tillegg har mange pistolprodusenter egne proprietære profiler. [trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]