CZ 550

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CZ 550
Basisdata
OpphavslandTsjekkia
TypeRifle
Produsent(er)CZ
Tekniske data
Kamring.243 Winchester
MekanismeSylinderlås
SiktemidlerKlartgjort for kikkertsikte (19 mm skinne)
CZ 550 elefantrifle kamret for villkattpatronenn .585 Gehringer.

CZ-550 er en sylinderlåsrifle produsert av Česká Zbrojovka. Riflen har mange likheter med Mauser 98, men er ikke en eksakt kopi. CZ 550-serien er tilgjengelig med middels eller magnumlengde låskasse.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Lik som på M98 har CZ 550 systemet kontrollert mating bestående av en ikke-roterende utdragerklo som griper patronen før den føres inn i kammeret og gir slipp når hylsen kastes ut ved hjelp av utstøteren i låskassen. Sluttstykket har to låseklakker på sluttstykkehodet, samt en tredje reserveklakk under hevarmen.

Ulikt Karabiner 98k er hevarmen er bøyd nedover og bakover for å gjøre det mulig å bruke kikkertsikte. Sikringen er en horisontal variant som gjør det mulig å bruke lavt montert kikkertsikte. Sikringen har to stillinger, og er montert bak på høyre side av sluttstykket. Sikringen låser både sluttstykket og avtrekkerhaken. Ulike modeller av CZ 550 fås med enten fast eller avtagbart magasin.

Avtrekket fungerer som direkteavtrekk under vanlig bruk, men kan også skyves frem for å brukes som snellertavtrekk. Fra fabrikk er direkteavtrekket vanligvis stilt inn på 1500 gram, mens snellertavtrekket er stilt inn på 700 gram. Begge innstillingene er justerbare.[1]

De fleste modellene av CZ 550 fås med 19 mm svalehaleskinne på fremre og bakre låskassebro, som gjør det mulig å feste kikkertmontasjer.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CZ 550 American Safari Magnum Bolt-Action Rifle». Besøkt 6. juli 2017. 
  2. ^ «Archived copy». Arkivert fra originalen 15. september 2008. Besøkt 21. november 2008.