Sunnmøre Data og Kultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunnmøre Data og Kultur (SDOK)
Stiftet2013
Nettstedwww.sdok.no

Sunnmøre Data og Kultur (SDOK) er en ideell organisasjon som driver med fremming av spill- og data-kultur på Sunnmøre. SDOK er en frivillig organisasjon som blant annet arrangerer LAN-party og andre spillarrangementerSunnmøre. Gruppen består av ungdommer fra høgskoler og videregående som er opptatt av å fremme datakultur blant ungdom på Sunnmøre. Mange av dem har god kompetanse innenfor sitt felt. Organisasjonen drives på frivillig basis, og ingen får betalt for arbeidet. Alt overskudd går tilbake til organisasjonen selv.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Sunnmøre Data og Kultur» ble startet av tre ungdommer i 2013. Det begynte med at de var med på å arrangere VatneLAN i noen år før, som da ga de ideen om å starte organisasjonen. Det var et ønske om å utvide, samt å gjøre VatneLAN mindre personavhengig, som var mye av drivkraften til å starte organisasjonen. I mange måneder etter stiftelsesmøtet var SDOK bare et skall, uten mål og mening. Men i november 2013 ble det inngått en avtale med tidligere arrangør av Area51-LAN i Sulahallen, Langevåg, om at organisasjonen skulle ta over den rollen som tidl. arrangør hadde hatt - og dermed også kjøpe ut alt utstyret som de hadde. Dette ga SDOK et godt grunnlag for videreutvikling.

Organisasjonen har også etterhvert tatt mer over ansvaret for organiseringen av crew og crew-relaterte aktiviteter i arrangementet VatneLAN, og i senere tid også gått inn som en samarbeidspartner sammen med arrangørene av VatneLAN. Organisasjonen leverer utstyr, frivillige og kompetanse, samt markedsføring, nettsider og lignende. På sommeren 2015 arrangerte organisasjonen arrangementet JugendLAN i gymsalen til NTNU i Ålesund (da: Høgskolen i Ålesund). Mot slutten av 2015 hadde organisasjonen over 500 medlemmer. Veksten fortsetter i 2016. I starten av 2016 blir JugendLAN og HypeLAN slått sammen. HypeLAN var et mislykket arrangement i 2015, der organisasjonen forsøkte å samle over 1000 dataglade ungdommer i Sparebanken Møre Arena, men mislyktes på grunn av dårlig billettsalg.

I 2017 måtte organisasjonen nok en gang avlyse arrangementet HypeLAN på grunn av få påmeldte, men veksten av organisasjonen fortsatte og har nå over 600 medlemmer (pr. desember 2017).

Organisatorisk[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen er medlem av Hyperion Midt, som igjen er medlem av Hyperion.

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Oppdatert pr. November 2019

  • VatneLAN
  • Area51-LAN

Tidligere arrangementer:

  • Hype - avlyst 2015
  • HypeLAN - avlyst 2017
  • JugendLAN - sist arrangert 2016
  • SkodjeLAN - sist arrangert høsten 2019

Plassering og geografisk område[rediger | rediger kilde]

Alle arrangementene organisasjonen står for finner sted i eller rundt Sunnmøre. Arrangementene har vært avholdt i Sulahallen og Eidet Kulturhall.