Hopp til innhold

Sumel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sumel
Simele i 2012
LandIraks flagg Irak
Befolkning110 000[1] (2018)
SpråkKurdisk, Kurmanji Rediger på Wikidata
Kart
Sumel
36°51′28″N 42°50′47″Ø

Den assyriske kirke Umra d'Sahdeh («Martyrenes kirke» - det siktes fil de drepte i 1933)

Sumel, Semel, Simele eller Sumail (kurdisk سێمێل / Sêmêl, syrisk ܣܡܠܐ, arabisk سميل) er en by i guvernementet Dahuk langt nord i Irak. Byen ligger cirka 16 kilometer vest for Dahuk, og har drøyt 52 000 innbyggere.

Byen ble kristnet på 100-tallet e.Kr. Den ble senere kjent for sine gammelsyriske manuskripter. Den assyriske befolkningen tilhørte dels den syrisk-ortodokse kirke, dels den assyriske kirke av Østen.[2] Assyrerne ble fordrevet av yazidiene som slo seg til der i år 1800. Og de ble i sin tur regelrett massakrert av Mir Muhammad av Rowanduz. Senere begynte arabiske stammefolk å bosette seg i området.[2]

Simele var tidlig på 1900-tallet en ganske liten kurdisk landsby. En del assyrere slo seg ned i Simele etter første verdenskrig, som var kommet sørover fra Hakkariregionen i Tyrkia på grunn av folkemordet på assyrerne som fant sted parallelt med folkemordet på armenerne.

i 1933 ble assyrerne i Simele og omliggende områder ofre for en massaker den 7. august, denne gangen ansporet av den unge irakiske staten (ikke av tyrkerne, som det tidligere folkemordet). Anslagsvis tusen assyrere ble drept,[3] de fleste i selve landsbyen Simele. Tusener flere ble tvunget på flukt, mange til Syria der de slo seg ned i 33 landsbyer ved Khaburelvens sletteland.

Befolkningen har lenge vært tiltagende igjen, på grunn av tilflytting fra landsbyer som er blitt rasert under regjeringen Saddam Husseins arabiseringskampanje på 1970-talletr. De fleste er muslimske kurdere. Om lag 170 assyriske familier bor (ca 2010) i byen Simele. De er for det meste enten medlemmer av den kaldeiske katolske kirke eller av den assyriske kirke av Østen. Det bor også et mindre antall armenere i byen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ https://www.citypopulation.de/en/iraq/admin/16__dahūk/.
  2. ^ a b مدينة سميل في التاريخ Ankawa.com
  3. ^ http://www.fidh.org/IMG/pdf/iq350a.pdf — FIDH report on ethnic cleansing in Iraq, which describes the Sumail massacre in the second paragraph of page 17.
Autoritetsdata