Sumé (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sumé, Zumé, Pay Sumé, Pay Tumé... er navnet gitt en misjonær fra mytologien til Tupí- og Guaranífolket i Sør-Amerika. Han er beskrevet som en hvit skjeggete mann og skal ha oppholdt seg hos indianerene lenge før europeerene kom til kontinentet og bragte med seg en rekke vaner og kunnskap. I tillegg skal han også ha vært ansvarlig for å introdusere noen innfødte matvaner, slikt som maniok, mate og søtpotet. Ordet Sumé betyr en høytstående prest og kommer fra oldtidens pelasga (fønisk språk). Tupiene ga ham dette navnet for å hedre ham.

Jesuittene som ankom Brasil har assosiert denne figuren med Apostelen Tomas (port. São Tomé), kjent for sine prekener rundt i verdenen, som da skal ha besøkt både Asia og Amerika. Sumé skal ha lært bort dåpen, som etter mye tid har blitt forvrengt men gjenstår som et ritual brukt i visse områder ved å markere et korssignal med vann over hodet på nyfødte.

Sumé skal også ha sagt at mye av hans kunnskap ville gå tapt, men at han en dag vil komme tilbake og la seg gjenkjenne med sitt karakteristiske signal, korset.

Dette førte derfor til at europeerne som senere kom til Amerika ble assosiert med Sumé og at de ville bringe mer kunnskap, noe som ga et godt utgangspunkt for videre relasjon med disse.

Denne myten eksisterer i en stor del av hele Sør-Amerika (fra Peru til Paraguay), noe som gjør den enda mere mystisk. Sumé skal ha blitt jagd ut av tupinambáene etter å ha forbudt polygami og kannibalisme. Legenden sier da at han gikk over til Paraguay og deretter til Peru, og denne reisen skal ha åpnet veien kalt «Peabiru» eller «Caminho das Montanhas do Sol» (Veien over solfjellene). Nyere arkeologiske undersøkelser har bekreftet at denne veien eksisterer og det finnes merker som kan ha tilknytning til denne reisen eller legenden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dr. Ludovico Schawennhagen: Antiga História do Brasil de 1.100 a.Chr. até 1.500 d.Crh
  • Legenden om Pai Sumé (portugisisk)