Sullom Voe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sullom Voe
Sullom Voe Oil Terminal, Shetland - geograph.org.uk - 145000.jpg
LandStorbritannia
StedShetland

Sullom Voe
60°27′06″N 1°18′39″V
Kart over Shetland hvor både Sollom Voe og oljeterminalen er avmerket.
Anlegget fotografert på kveldstid.

Sullom Voe er et sund mellom Nordlige og Northmavine i den skotske øygruppen Shetland. En av Europas største oljeterminaler ligger her.

Sullom Voe ble brukt som militærbase under andre verdenskrig både av det norske og det britiske luftforsvaret. I forbindelse med byggingen av oljeterminalen ble flybasen oppgradert for å opprette Scatsta Airport.

Den første oljen ble oppdaget i Nordsjøen i 1969 og like etter ble det besluttet å bygge en oljeterminal som stod klar til drift i 1975 og var ferdig i 1982. Oljen kommer i rør fra oljefeltene Brent og Ninian. Det hentes også råolje fra to oljefelt via tankskip.

Anleggets høydepunkt produksjonsmessig var på 1990-tallet, da gikk inntil 25% av den britiske olje- og gassproduksjonen via terminalen på Sullom Voe. De fleste av anleggets 500 ansatte er ansatt i BP. I 2008 ble 24% av aksjene i terminalen solgt til emiren av Abu Dhabi.

Det ble på 1970-tallet bygd opp et 100 MW stort gasskraftverk her – Sullom Voe gasskraftverk, med 4 like store turbiner. Her arbeider omtrent 20 ansatte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]