Suitbert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Suitbert
Suitbertus.jpg
Født637[1]
Død5. mars 713
Düsseldorf-Kaiserswerth
Gravlagt St. Suitbertus
Beskjeftigelse Misjonær, munk
Nasjonalitet Northumbria

Basillika St. Suitbertus (sett fra sydvest)

Suitbert (født ca 637 i Northumbria – død 1. mars 713) var en angelsaksisk misjonær og biskop.

Liv[rediger | rediger kilde]

Suitbert (også omtalt som Switbert , Suitbert av Kaiserswerth , Suidbert , Suitbertus , Swithbert) var en av de elleve misjonærene som Willibrord sendte til Friesland i 690.

Det man i dag vet konkret om Suitbert, er hva Beda Venerabilis (673-735) har nedtegnet. Den senmiddelalderske såkalte Marcellinus-vita er imidlertid proppfull av oppdiktede historier om ham.

Beda fremhever Suitbert ut av skaren av Willibrord-disipler, og vier ham et eget avsnitt i sin kirkehistorie. Han skal ha ledsaget Willibrord på dennes første Roma-reise. Da Willibrord døde i 692 ble han av sine kolleger bedt om å reise tilbake til England for å bli vigslet til biskop. Willfrid fra York stod for ordinasjonen.

Seinere drog Suitbert tilbake til fastlandet og misjonerte blant de frankiske bruktere mellom elvene Ruhr og Lippe. Der må han ha hatt stor fremgang.

Men han møtte hard motstand av den frisiske kongen Radbod. Imidlertid fikk han støtte og forsvar fra Pipin av Herstal, og via hans kone Plektrude foreslo de at han skulle få slå seg ned på en holme i Rhinen, det som seinere ble kalt Kaiserswerth, og som ligger noen kilometer nord for Düsseldorf. Der bygde han et benediktinerkloster, og han ble den første abbed i Kaiserswerth. Han døde 1. mars 713 på samme sted.

Forvekslingsfare?[rediger | rediger kilde]

Historikerne i lenken under mener denne Suitbert ikke må forveksles med en munk med samme navn som levde ca 40 år seinere, og som beskrives i Bedas Historia ecclesiastica gentis Anglorum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. okt. 2015, 119208814

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Catholic encyclopedia: St Suitbert