Sugerør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En drink med et rosa bøyd sugerør

Et sugerør er en avlangt og hul sylinder som benyttes til å drikke væsker med. Sugerøret plasseres med den ene enden i væsken, og den andre i munnen, slik at man kan suge væsken opp. Farge, form og materiale varierer. De fleste er ensfarget og kan bøyes få centimeter fra den ene enden for å gjøre det lettere å bruke. Noen sugerør kan også trekkes ut og dermed gjøres lenger. Sugerør kan enten være gjenbrukbare eller ikke-gjenbrukbare.

Historie[rediger | rediger kilde]

Moderne sugerør er gjerne laget i plast, mens sugerør i eldre nyere tid var laget av strå eller papir.[trenger referanse] Samer har brukt sugerør laget av fuglebein.[trenger referanse]

Størrelser[rediger | rediger kilde]

En standard størrelse på engangssugerør i plast har 6 mm indre diameter og en lengde rundt 22 cm.[1] Denne dimensjonen fungerer ofte bra for tyntflytende væsker (væsker med lav viskositet). For væsker med høy viskositet (som smoothie eller tykke supper) foretrekker mange et sugerør med større diameter for bedre gjennomstrømning slik at det blir lettere å suge. Noen foretrekker å bruke sugerør med store diametre til alle typer væsker for å få mer hurtig gjennomstrømning. Som eksempler på ulike størrelser tilbyr en produsent gjenbrukbare metallsugerør i diametrene 6, 8, 9 og 12 mm, myntet på henholdsvis «standard bruk», «bred variant», «smoothie» og «boba».[1] Det finnes også ekstra tynne sugerør med indre diameter rundt 3-4 mm.

Forbud mot plastsugerør[rediger | rediger kilde]

EU vedtok desember 2018 å innføre forbud mot en rekke engangsartikler laget av plast, deriblant plastsugerør, med virkning i hele EU og EØS fra og med 2021.[2] Andre engangsartikler som blir forbudte er plastbestikk, -tallerkener og -kopper, samt bomullspinner av plast.[3]

Alternative materialer[rediger | rediger kilde]

Sugerør i alternative materialer har økt i popularitet de siste årene.

Ikke-gjenbrukbare alternativer
  • Papp/papir: Rimelig, men har en tendens til å bli bløtt ved kontakt med væske. Pappsugerør har på kort tid blitt tatt i bruk av en rekke serveringssteder som en mer miljøvennlig[trenger referanse] erstatning for plastsugerør.
Gjenbrukbare alternativer
  • Metall: Metallsugerør bør, som annet utstyr for næringsmiddel, helst være laget av hygieniske metaller som for eksempel 18/8 rustfritt stål eller titan. Det selges også metallsugerør i andre rimeligere metaller. Metall leder varme svært godt, og et metallsugerør vil derfor bli kjølig i kalde drikke og varm i varm drikke. Metallsugerør kan noen ganger avgi metallsmak, særlig dersom væsken har veldig sur pH-verdi, som for eksempel juice. Rustfritt stål er enkelt å vaske. De fleste metaller er meget harde materialer.
  • Plastikk. Gjenbrukbare sugerør i hard plastikk tilbys som erstatning for engangs-sugerør. Denne typen hardplast er et relativt mykt materiale sammenlignet med tennene.
  • Glass. Noen foretrekker utseendet til gjennomsiktige glassugerør. Ulemper med glass er at det kan knuse,[4] samt at det er veldig hardt for tennene.
  • Bambus. Bambus er svært miljøvennlig å produsere,[trenger referanse] men har tykke vegger sammenlignet med andre materialer hvilket gjør at bambussugerør blir forholdsvis tykke på utsiden og med et relativt tynt hull inni. Treverket kan absorbere væske, utvide seg og sprekke opp når det tørker. Kan være vanskelig å rengjøre på grunn av treverkets struktur. Relativt mykt for tennene.
  • Silikon: Allergifritt og fremmer ikke bakterier eller soppvekst. Det eneste gjenbrukbare materialet i denne listen som er bøyelig. Dersom silikonen oppgis å være av medisinsk kvalitet skal den ikke inneholde farlige stoffer, mens billige varianter for eksempel kan være blandet med PVC-plast. At materialet er bøyelig kan gjøre det vanskelig å vaske. Mykt for tennene.

Gjenbrukbare alternativer bør være av et materiale godkjent for næringsmiddel. Det kan også være en fordel om de er enkle å rengjøre og kan vaskes i oppvaskmaskin. Veldig harde materialer kan slite på tennene dersom man biter på dem.

Risiko ved feil bruk[rediger | rediger kilde]

Kvelning[rediger | rediger kilde]

Sugerør kan medføre fare for kvelning, spesielt for små barn. Størrelsen på luftrøret til små barn er omtrent lik størrelsen til et vanlig plastsugerør,[5][6] altså rundt 6 mm diameter og 22 cm langt.[1]

Stikkskade[rediger | rediger kilde]

Det har vært dødsfall på grunn av fall på metallsugerør. I 2019 døde den 60 år gamle engelske kvinnen Elena Struthers-Gardner etter å ha falt på et rustfritt stålsugerør. Kvinnen hadde skoliose og slet med dårlig balanse, som gjorde at hun var mer utsatt for å falle. Dødsårsaken var hjerneskade ved at sugerøret gikk gjennom og skadet hjernestammen.[7] Hendelsen satte i gang en debatt om EU-forbudet mot plastsugerør som skulle gjelde fra 2020,[8][9] Coroner Brendan Allen advarte offentlig mot farene ved å bruke metallsugerør,[10][9] og oppmuntret folk om å vise forsiktighet.[11]

I 2016 tilbakekalte Starbucks 2.5 millioner rustfrie stålsugerør grunnet meldinger om barn som hadde fått munnsår av sugerørene.[12]

Sugerør og tannhelse[rediger | rediger kilde]

Tannleger anbefaler å innta sure drikker med sugerør for å forebygge syreskader ved at drikken i mindre grad kommer i kontakt med tennene.[13] Eksempler på sure drikker som kan skade tennene er sukker- og sukkerfri brus, juice, smoothie, iste, energi- og sportsdrikk, og vann med kullsyre. En studie ved Temple University i Philadelphia konkluderte med at man kan minske syreskader på tennene ved å ha sugerøret langt bak i munnen.[14]

Andre anvendelser[rediger | rediger kilde]

Et sugerør kan også brukes som musikkinstrument. For å spille på et sugerør må man bite den ene enden flat, slik at den fungerer som et dobbelt rørblad, som for eksempel man gjør når man spiller på en fagott. Man kan endre tonen enten ved hjelp av inn-og utblåsing, eller ved å tildekke små hull man klipper i sugerøret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata