Manilabukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landsat satellittfoto
Foto av solnedgangen over Manilabukten, fra Pasay City, nær SM Mall of Asia
Manilabukten

Manilabukten er en bukt som skaper utmerkede havneforhold i det sentrale Luzon, Filippinenes største øy. I bukten ligger Manilas havn. Bukten er på sitt smaleste der den møter Sør-Kina-havet i vest; kun 19 km bred. På det bredeste er den 48 km. Mariveles, i provinsen Bataan, har en liten havn ved nordsiden av buktens munning. På sørsiden, en del lenger inne, er det kloformede Sangley Point, der den tidligere Cavite Naval Base lå.

Bukten er omgitt av vulkaner på alle kanter, de fleste av dem døde eller sovende. Bataanhalvøya ligger i nordvest, og i sør er provinsen Cavite.

I buktens munning er det flere små øyer. Den største er Corregidor, som ligger tre kilometer fra Mariveles på Bataan, og som sammen med øya Caballo, deler munningen til bukten i en nordlig og en sørlig seilingskanal. Corregidor var tungt befestet av amerikanerne da annen verdenskrig brøt ut i Stillehavet. I sørkanalen er øya El Fraile, og noe lenger ute og mot sør er øya Carabao. El Fraile med sine 16 000 m² har ruiner etter det amerikanskbygde Fort Drum, et øyfort som skulle forsvare sørkanalen.

I sør og nord er det en rekke mindre havner. På Bataan er den filippinske hovedhavnen for oljeimport, i Orion.

Det pågikk viktige krigshandlinger i bukten i 1898 og 1942.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]