Sturminster Newton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sturminster Newton
Vassmølla
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktNorth Dorset
Admin. grevskapDorset
Seremon. grevskapDorset
StatusBy (town)
PostnummerDT10
Retningsnummer01258
Befolkning4 292 (2011)
Kart
Sturminster Newton
50°55′N 2°18′V

Sturminster Newton (lokalt kjent som Stur) er en by og verdslig sogn i Dorset, England. Byen ligger på en lav kalksteinsrygg i området Blackmore Vale som er dalen elven Stour renner gjennom. Byen er senter for en stor landbruksregion for meieriprodukter, og som byens økonomi er oppbygd rundt. Den større delen av byen, Sturminster, ligger på nordsiden av elven, og har hovedsakelig butikker og servicenæring, mens den mindre delen Newton er i sør. I folketellingen i 2011 hadde byens sogn, som også omfatter de små bosetningne Bagber, Broad Oak og Puxey, en befolkning på 4 292 innbyggere.[1]

Byen er særlig kjent for som hjembyen til dikteren William Barnes, samt at Thomas Hardy bodde der deler av sitt liv.

Sturminster hadde det største markedet for stor- og småfe i Storbritannia, noe Thomas Hardy lot seg inspirere av. Markedet lå nær sentrum, og ble stengt og revet så sent som 1998.

Skilt med advarsel til vandaler på broen over Stour

Stedet er et historisk krysningpunkt. Det eldgamle naturlige krysningsstedet ble i det 17. århundre erstattet av en stenbro med seks buer. Sør for elven ligger området Newton, som over tid vokste sammen med det opprinnelige Sturminster. Sturminster Newton mølle, som også ligger på sørsiden av elven, ble i 1980 restaurert og innredet som museum.

Sturminster Newton Castle, som var mer av herskapshus enn et festningsanlegg, er nå i ruiner, ligger på en høyde over broen. Bygningen ble reist på 1300-tallet, muligens over restene av et bygdeborg fra jernalderen.

Bygningene i sentrum er en blanding av forskjellige stiler og perioder. Man finner blant annet gamle småhus med stråtak, georgianske stenbygninger og teglstensbygninger fra 1800-tallet. Ved den gamle markedsplassen, hvor det fortsatt holdes et vanlig marked hver mandag selv om det ikke lenger handles med levende dyr, ligger sognekirken. Den nåværende kirken ble reist av abbeden av Glastonbury i 1486, men ble kraftig ombygget på 1800-tallet.

Somerset and Dorset Railway gikk gjennom byen fram til 1966, da skinnegangen ble fjernet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Area: Sturminster Newton (Parish). Key Figures for 2011 Census: Key Statistics» Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine.. Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]