Sturminster Newton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sturminster Newton
Sturminster Newton
Vassmølla
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: North Dorset
Admin. grevskap: Dorset
Seremon. grevskap: Dorset
Status By (town)
Befolkning 3 105 (2001)

Sturminster Newton (lokalt kjent som Stur) er en by i Dorset, England. Den ligger i Blackmore Vale, dalen elven Stour renner gjennom. Byen er særlig kjent for som hjembyen til dikteren William Barnes, samt at Thomas Hardy bodde der deler av sitt liv.

Sturminster hadde det største markedet for stor- og småfe i Storbritannia, noe Thomas Hardy lot seg inspirere av. Markedet lå nær sentrum, og ble stengt og revet så sent som 1998.

Skilt med advarsel til vandaler på broen over Stour

Stedet er et historisk krysningpunkt. Det eldgamle naturlige krysningsstedet ble i det 17. århundre erstattet av en stenbro med seks buer. Sør for elven ligger området Newton, som over tid vokste sammen med det opprinnelige Sturminster. Sturminster Newton mølle, som også ligger på sørsiden av elven, ble i 1980 restaurert og innredet som museum.

Sturminster Newton slott, nå i ruiner, ligger på en høyde over broen. Det var egentlig mer en herregård enn et befestet slott. Bygningen ble reist i det 14. århundre, muligens over restene av et fort fra jernalderen.

Bygningene i sentrum er en blanding av forskjellige stiler og perioder. Man finner blant annet gamle småhus med stråtak, georgianske stenbygninger og teglstensbygninger fra det 19. århundre. Ved den gamle markedsplassen, hvor det fortsatt holdes et vanlig marked hver mandag selv om det ikke lenger handles med levende dyr, ligger sognekirken. Den nåværende kirken ble reist av av abbeden av Glastonbury i 1486, men ble kraftig ombygget i det 19. århundre.

Somerset and Dorset Railway gikk gjennom byen inntil 1966, da skinnegangen ble fjernet.