Stromae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stromae
Stromae
Stromae 2011 cropped.jpg
FødtPaul Van Haver
12. mars 1985[1][2][3]Rediger på Wikidata (37 år)
EtterbeekRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, rapper, plateartist[4], plateprodusentRediger på Wikidata
Far PierreRediger på Wikidata
Nasjonalitet BelgiaRediger på Wikidata
Utmerkelser Grand prix de la francophonie (2016), Victoire de l'artiste interprète masculin de l'année (2014)[5], Knight of the National Order of the Golden Fry Cone (2014)[6]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerHiphop
InstrumentVokal
Aktive år2000
PlateselskapBecause Music, Mosaert
Nettstedhttp://www.stromae.com
IMDbIMDb
Notable verk
Formidable, Papaoutai, Alors on danse, Tous les mêmes, Cheese, Racine carrée Live, Racine carrée, Ta fête, Te Quiero, Carmen, Fils de joie, Santé, L'enfer

Paul Van Haver (født 12. mars 1985 i Brussel), bedre kjent som Stromae (fransk uttale: ​[stʁomaj]), er en franskspråklig artist og låtskriver av belgisk-rwandisk opprinnelse. Han har utmerket seg både i hiphop og elektronisk musikk. Han ble først kjent med sangen «Alors on danse», som lå på førsteplass på hitlistene i flere uker i en rekke land i Europa.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Paul Van Haver ble født av rwandisk far og belgisk mor. I en alder av elleve viste Paul Van Haver allerede interesse for musikk og gikk på l'Académie Musicale de Jette, hvor han studerte musikkhistorie og lærte å spille trommer.

Musiker[rediger | rediger kilde]

I 2000 opptrådte han som rapper under artistnavnet Opmaestro, som han senere endret til Stromae («Maestro»). Det var under dette aliaset van Haver ble kjent.

I en alder av 18 grunnla han en rapgruppe som het Suspicion, sammen med rapperen «Jedi» i Eichof. De produserte blant annet sangen og musikkvideoen «Faut que t'arrête le rap». Jedi bestemte seg for å forlate rapduoen litt senere.

For å finansiere sin private videregående utdanning, jobbet van Haver deltid i turistnæringen, men hans prestasjoner på skolen var ikke opp til standarden. Det var først senere, da han hadde begynt på l'Institut National de Radioélectricité et Cinématographie, at han ga ut sitt første album, Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic.

I 2008 signerte han en 4-års platekontrakt med Because Music og Kilomaître. I 2009 jobbet Paul som læregutt ved den musikalske radiostasjonen NRJ i Brussel. Vincent Verbelen, Music Manager, ble imponert over talentet til Stromae da han hørte hans første singel «Alors on danse», og bestemte seg for å lufte låta på NRJ for første gang. Responsen fra lytterne var av en ekstrem entusiasme. Salget steg raskt til nummer én i Belgia i løpet av bare noen få uker. Vertigo Records, en etikett med Mercury Records Frankrike (Universal Music Group), signerte ham for en verdensomspennende lisensieringsavtale kort tid etter dette.

I mai 2010 hadde han nådd førsteplass på hitlistene i Hellas, Nederland, Tyskland, Østerrike, Sveits, Italia, Danmark, Belgia og Tsjekkia.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

EP-er[rediger | rediger kilde]

  • Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic… (2007)

Mixtaper[rediger | rediger kilde]

  • Freestyle Finest (2006)
  • Mixture Elecstro (2009)

Videoalbum[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Roglo, Roglo person ID p=paul;n=van+haver, oppført som Paul van Haver[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1277429, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ besøkt 8. mai 2019[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ besøkt 7. mai 2019[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.navefri-unafri.be, besøkt 3. desember 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]