Stranda (Nordkapp)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stranda
Strándá
Bilde av Stranda, tatt fra Juovvavárri.
LandNorges flagg Norge
FylkeTroms og Finnmark
KommuneNordkapp
Kart
Stranda
70°52′01″N 25°49′34″Ø

Stranda (nordsamisk: Strándá) er ei lita bygd på vestsiden av Porsangen på fastlandsdelen av Nordkapp kommune. Stranda var ei levende sjøsamisk bygd, men bare et fåtall av befolkningen snakker samisk. Det tidligere navnet på Stranda var Finneby eller Finnebystrand. Et annet navn som blir brukt av folk utenfra er Repvågstranda, på grunn av Stranda sin nærliggenhet til Repvåg. Den dag i dag prøves det å synliggjøre det samiske. Strándávággi (norsk: Stranddalen) er dalen som strekker seg vestover fra havet. Elven Strándájohka renner gjennom dalen og ut i Porsangerfjorden. Mot nord finner man fjellet Strándárabma, og mot sør finner man fjellet Juovvavárri (norsk: Steinfjellet). Nær foten av Strándárabma finner man Strándájávri (norsk: Strandvannet).

Stranda har en rik sjøsamisk historie og det er kartlagt en rekke kulturminner, jakt groper, ur graver og tufter. Denne utredninger er gjort av den sjøsamiske foreningen Mearra sami arbediehtu. Foreningen har også utarbeidet et hefte om kartleggingen samt stedlige fortellinger om liv og oppvekst.

Kunstneren Ingunn Utsi er født og bor i Stranda.

Forfatteren Ivar Utsi bodde i Stranda.

Duojar, samisk håndverker og kunstner Heidi Persen er vokst opp i en sjøsamisk familie i Stranda og arbeider for å synliggjøre sjøsamisk kultur og tradisjoner.

Stranda sin beliggenhet innenfor Nordkapp kommune.