Hopp til innhold

Strøtvet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strøtvet
LandNorges flagg Norge
Kart
Strøtvet
59°44′56″N 10°13′12″Ø

Strøtvet er et strøk i Drammen, og utgjør den nordøstlige delen av bydelen Bragernes. Omliggende strøk er Toppenhaug og Brakerøya i sør, samt Nøste i øst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Strøtvet gård het opprinnelig Stryktveit og tilhørte på 1500-tallet familien Rosenkrantz. På 1600-tallet lå deler av gården under Frogner kirkes eiendom. I 1663 ble gården lagt ut til bymark, og gikk dermed inn i Drammen by. På tross av dette dukker Strøtvet opp som gård i Lier igjen lenge etter dette. Dette kom av at det ikke var fastslått nøyaktig hvor grensen gikk. I tillegg eide Lier prestebol en del av skylden for gården som ikke ble slettet i 1663. Dette forholdet ble glemt og man antok derfor at en del av gården var bymark, mens en annen del lå i Lier. Denne Lier-delen ble gjerne kalt Hannevik. I 1870 ble imidlertid gården innlemmet i byen for godt, og i 1951 ble også skogen lagt inn under byen.[1]

Villabebyggelse[rediger | rediger kilde]

Strøtvet gård ble drevet med full gårdsdrift fram til 1960-årene, men den er nå fullstendig omregulert til boligbebyggelse. Spesielt kjent er de tre Strøtvet-blokkene som har panoramautsikt over byen og som også selv er svært synlige. Strøtvet har for øvrig stort sett villabebyggelse og boligprisene i området er blant de høyere i Drammen.

Strøtvetbakken[rediger | rediger kilde]

I Strøtvetåsen ligger restene av hoppbakken Strøtvetbakken som ble innviet i 1910 og nedlagt i 1939. Bakkerekord 53 meter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata