Strøno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strøno
Administrasjon
LandNorge
Posisjon

Strøno
60°10′00″N 5°21′06″Ø

Strøno er den største øya i Bjørnafjorden kommune, Vestland og er ca. 6,6 km². Strøno har hatt bruforbindelse til fastlandet siden høsten 1965.

Strøno består av bygdene Nordstrøno i nord og vest og Sørstrøno i sør og øst. En åsrygg strekker seg i nordøstlig retning fra Ervikane friluftsområde i sørvest til Strøno bro ved Krokane i nordøst. Hjortåsen er øyas høyeste punkt med ca. 248 m over havet. Strøno er omkranset av øyene Forstrøno i vest og Skorpo (Os) i nordvest med Korsfjorden utenfor. Mot sørvest grenser Strøno mot Bjørnefjorden og Røttinga. I øst finner en Lepsøy og i nordøst Hagavik og Askvik. Nord for Strøno ligger Drange og Lysefjorden.

Strøno er populær både blant fastboende og tilreisende. Folketallet har økt kraftig siden bruforbindelsen ble offisielt åpnet i 1966.

Strøno

Øya har rundt 600 fastboende og flere fritidshytter. Det kom ny barneskole og barnehage i 1992[1]. Strøno er kjent for vakre frilufts områder som Ervikane som ligger ut mot Bjørnefjorden. Man finner også to vernede vikinggraver, en i Sørstrøno og en i Nordstrøno. Landhandelen på øya ble lagd ned på tidlig 2000-tall. Det er gode muligheter for jakt og fiske over hele øya og omegn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Strøno barneskule». www.noreoyane.gs.hl.no. Besøkt 22. september 2016. 
Vestland våpen.svgDenne Vestlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.