Strømpebåndsnoker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strømpebåndsnoker
Thamnophis elegans terrestris
Nomenklatur
Thamnophis
Fitzinger, 1834
Populærnavn
strømpebåndsnoker
Hører til
snoker,
slanger,
skjellkrypdyr
Økologi
Antall arter: 34
Habitat: varierer mye
Utbredelse: Nord- og Mellom-Amerika
Inndelt i

Strømpebåndsnoker er en slekt av slanger som er utbredt i Nord- og Mellom-Amerika.

De tilhører snokene, og er ikke farlige for mennesker. Utbredelsen strekker seg fra Canada til Costa Rica. I Canada finnes de ved Peace River, noe som gjør dem til de nordligste slangene i Nord-Amerika. Det er også rapportert om strømpebåndsnoker fra Alaska, men det er antakelig feil.

Navnet viser til de langsgående stripene i rødt, gult, blått, oransje eller hvit som de har på ryggen. De er som regel kortere enn 60 cm, men T. gigas kan bli 160 cm. Strømpebåndsnokene finnes i alle naturtyper innenfor det store utbredelsesområdet, og er også vanlige i bebygde områder. De nordlige artene er kjent for at hundrevis av individer samles om høsten for å gå i dvale på felles overvintringssteder. Strømpebåndsnokene er ovovivipare; det vil si at eggene beholdes i kroppen til klekking, slik at de føder levende unger.

Antall arter varierer i de ulike oversiktene, og det er også beskrevet en mengde underarter. Avgrensingen mot Nerodia er uklar, og noen arter flyttes mellom de to slektene i ulike verker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]